Aplike tekniğinin bilgisayar destekli nakış makineleri için eos-compucon nakış desen programında desen kalıbı hazırlanması ve öğretim programı önerisi
To preparation pattern mould and instructional program for the technique of applique with the eos-compucon embroidery design programme for computer-aided embroidery machines
- Tez No: 290721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HURİYE ÇIRAKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: El Sanatları, Crafts
- Anahtar Kelimeler: Aplike Tekniği, Bilgisayar Destekli Nakış Makineleri, EOS-Compucon Nakış Desen Programı, Applique Techniques, Computer Aided Embroidery Machines, Eos-Compucon Embroidery Design Programme
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: El Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 395
Özet
Bu çalışmada aplike tekniği; desen, konu, kompozisyon, kullanılan gereç, teknik, renk ve kenar temizleme özellikleri açılarından incelenerek, belirlenmiştir. Çalışmada aplike tekniğini bilgisayarlı nakış makinelerinde uygulamak için desen kalıbı hazırlama ve tüm aşamaları içeren öğretim programı önerisi hazırlama amaçlanmıştır.Piyasada bulunan 82 adet aplike ile işli ürün incelenmiş fotoğrafları çekilerek belgelendirilmiştir. Ürünlerin uygulama alanları, kullanılan tutturma teknikleri, kullanılan renkler, bezeme konuları, kullanılan kumaşlar, kullanılan yardımcı gereçler ve kompozisyon özellikleri bilgi formuna kaydedilmiştir.Yapılan inceleme sonucunda piyasada bulunan aplike ile işli ürünlerin çoğunlukla çocuk badisi olduğu belirlenmiştir. Aplike ile işli ürünlerinin zemininde kullanılan kumaşların %54'ü penyedir. Bunun yanı sıra kadife, penye, kot, keten, terikoton, örgü, polar, saten, havlu, nylon, akfil ve tül kullanılmıştır. Aplike ile işli ürünlerde aplikelik kumaşların %42'si penyedir. Aplike işli ürünlerin işlemelerinde kullanılan yardımcı gereçlerin % 78'i floş ipliktir. Aplike ile işli ürünlerin işlemelerinde çoğunlukla sarma, dekoratif dikiş, dikiş tutturma teknikleri kullanılmıştır. Yardımcı iğne olarak genellikle dikiş ve çin iğnesi kullanılmıştır. Aplike ile işli ürünleri işlemelerinin zemininde ağırlıklı olarak açık renkler kullanılmıştır. Aplike ile işli ürünlerin işlemelerinde ise pembe, krem, beyaz vb. kullanılmıştır.EOS-Compucon Nakış Desen Sisteminde aplike tekniği öğretim programında bilişsel, duyuşsal ve psikomotor hedefler belirlenmiştir. Bilişsel hedefler için bilgi listesi ve bilgi yaprakları; psikomotor hedefler için işlem listesi ve işlem yaprakları; duyuşsal hedefler için alışkanlık tutum ve değerler listesi hazırlanmıştır. EOS-Compucon Nakış Desen Sisteminde aplike tekniği öğretim programının değerlendirilebilmesi için de ölçme ve değerlendirme araçları hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Firstly, in this study, processing the technique of applique is determined by examined in terms of pattern, subject, composition used materials, technique, color , edge-cleaning features. An education program aimed to prepare a proposal for to apply the technique of applique in Computerized embroidery machines and preparation of design pattern which is including all phases.Applique and embroidered products of 82 pieces, available on the market, examined and photographs were taken and documented. Application areas of products, used fastening techniques, colors, ornaments, fabrics, auxiliary apparatus and composition features are recorded in the form of information.As a result of the examination, the children badies are the most common products these are embroided with applique on the market. Fabrics of processed on the ground with applique of %54 are combed cotton. As well as, velvet, combed cotton, denim, flax, tericoton, knitting, polar, satin, towel, nylon, akfil and tulle had been used. Embroided with applique of fabrics %42 are combed cotton. Auxiliaries equipments of %78 is Floss silk which they are used in embroidery applique work products. At the Embroidery applique work products had been used mostly wrapping, decorative stitching and sewing fastening techniques. Usually, used to needle sewing and china as the auxiliary needle. The light colors are used on the ground of embroidery applique work products but the pink, cream, white e.t.c. colors used at the lace of embroidery applique work products.On the EOS-Compucon Embroidery Design System and applique technique teaching program are aimed cognitive, affective and psychomotor objectives. A list of information and information sheets for cognitive objectives; Measurement and assessment tools have been prepared for able to evaluate of applique technique teaching program by EOS-Compucon applique embroidery design system