Yeşil bayraklı eko-okullarla normal eko-okulların çevreye yönelik bilinç düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of green flagged eco-schools and normal eco-schools about levels of consciousness of the environment
- Tez No: 290722
- Danışmanlar: PROF. DR. SÖNMEZ GİRGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Çevre Mühendisliği, Education and Training, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çevre, Çevre Eğitimi, Eko-Okul, Yeşil Bayraklı Eko-Okul, Environment, Environmental Education, Eco-School, Green Flagged Eco-School
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışma, yeşil bayrak kazanmış olan eko-okullarla, henüz bayrak almamış olan normal eko-okullar arasında, eğitim-öğretim ve öğrenciler açısından oluşan farklılıkları belirlemek için yapılmıştır.Araştırmanın birinci bölümünde araştırmanın, problem durumuna, amacına, önemine, sınırlılıklarına ve varsayımlarına yer verilmiştir.Araştırmanın ikinci bölümünde çevre ve çevre eğitimi başlıkları altında; çevre sorunları, sorunlar için alınacak önlemler, verilen ve verilmesi gereken çevre eğitimi, eko-okul projesinin öğrencilere çevre hakkında kazandırdıkları üzerinde durulmuştur.Üçüncü bölümde araştırmanın modelinden, evren ve örnekleminden, verilerin toplanması ve analizinden bahsedilmiştir.Dördüncü bölümde ise yeşil bayraklı ve bayrak almamış olan normal eko-okullarda yapılan bir anketin sonuçlarının değerlendirilmesi üzerinde durulmuştur. Araştırma okulları, yeşil bayrak almış olan ODTÜ Koleji, Gülen Muharrem Pakoğlu İlköğretim Okulu ile bayrağı olmayan Kurtuluş İlköğretim ve Hamdullah Suphi İlköğretim Okullarından oluşmaktadır. Geliştirilen anket, bu okullara devam etmekte olan 8. sınıf öğrencilerine uygulanmış ve öğrencilerin çevre konularına olan ilgi ve tutumları ile verilen çevre eğitiminin ne ölçüde başarılı olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır.Sonuç olarak; yeşil bayraklı eko-okullarda öğrenim görmekte olan öğrencilerin, bayraksız eko-okullardaki öğrencilere göre, temel çevre ve güncel konulardaki bilgilerinin daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır. Fakat her iki tip okulda da çevre eğitimi ve bilinci yetersiz kalmıştır.
Özet (Çeviri)
This study has been made to identify the reflection on students of differences in terms of education and training between eco-schools which won the green flag and which haven?t received the green flag yet.In the first section of the research, the state, aim, importance, limititations and assumptions of the research have been given.At the second part of the research under the headlines of environment and environmental education; it was focused on about environmental problems, the solutions of these problems, the environmental education in hand and must be given, eco-schools project brings to students about the environment.In the third section, model of the research, globe and sample, data collection and analysis have been described.At the fourth part of the research; the results of a survey were evaluated that was applied at eco-schools which won the green flag and which haven?t received the green flag yet. Research schools are green flagged METU College, Gülen Muharrem Pakoğlu Primary School and non green flagged (normal schools) Kurtuluş and Hamdullah Suphi Primary Schools. The developed survey was applied to students at 8 th class and with this survey we determined student? s interest in environmental issues, the degree of success of environmental education in hand.As a result; it was decided that the students in eco-schools which won the green flag; know informations of basic environmental and actuel issues, according to students in eco-schools which haven?t received the green flag. But in two types schools, environmental education and awereness were inadequate.