Bilgisayar ağları dersinin çevirimçi ortamda verilmesinin öğrencilerin başarı ve doyumlarına etkisi
The effect of computer networks lectures in online environment on students? academic achievement and satisfaction
  1. Tez No: 290760
  2. Yazar: OSAMAH MOHAMMED ALI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELÇUK ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Uzaktan Eğitim, web temeli eğitim, başarı, doyum, Distant Training, web-based training, success, satisfaction
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, Musul Üniversitesi Eğitim Fakültesinin Bilgisayar Bölümü dördüncü Sınıfın Bilgisayar Ağları dersinin çevrimiçi ortamda verilmesinin öğrencilerin başarı ve doyumlarına etkisi araştırılmıştır. Çalışmanın modeli, ?tam deneysel? modelidir. Çalışmanın denekleri 36 gönüllü öğrenciden oluşturmaktadır. Çalışmada öğrencilere görüşme, gözlem ve sınav uygulanmıştır. Görüşmede çevrimiçi ortamda ders alan öğrencilere sunulan 10 soru içeren forumda öğrencilerden soruların cevabı alınmıştır. Gözlemde doğal gözlem yöntemi uygulanmıştır. Son olarak öğrencilere çoktan seçmeli sınav yapılmıştır. Üç hafta süren uygulamada süresince her öğrenci her hafta iki saat olmak üzere en az altı saat çalışmıştır. Görüşme ve gözlem yöntemlerinden elde edilen veriler ile istenilen bilgilere ulaşılmıştı.Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin çoğunun internet bağlantısının olmadığı ortaya çıkmıştır, bunun nedeni ülkede internetin yaygın olmaması ve internete erişimin kısıtlı olmasıdır. Öte yandan gözlem yapılan çoğu öğrencinin bilgisayarı yoktur.Bilgisayar ağları dersini çevrimiçi ortamda alan öğrencilerin başarı notları ile yüz yüze alan öğrencilerin başarı notları arasında fark olduğu saptanmış. Yapılan sınav sonuçlarına göre yüz yüze alan öğrencilerin daha başarılı olduğu saptanmıştı.Son olarak bilgisayar ağları dersini çevrimiçi ortamda alan öğrencilerin memnuniyet ve uzaktan eğitim alan öğrencilerin kişisel görüşleri alınmıştır. Bu görüşlerde uzaktan eğitim yeni bir yöntem olduğunu, internetin eğitime büyük katkıda bulunduğunu ve bu yöntemin Irak'ta uygulanmasını istemektedirler.
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of giving the Computer Networks lecture to senior students of Mosul University, Faculty of Education, and Department of Computers in an online environment, on the students? success and satisfaction is examined. The model adopted in the study is ?fully experimental? model. The study was conducted on 36 volunteer students. Interviews with the students, observations and examinations were applied in the study. During the interviews, students who took lectures in an online environment were asked to answer a form containing 10 questions. Natural observation method was applied in the observations. Lastly, a multiple choice examination was implemented on the students. Throughout the study period of three weeks, each student worked for two hours per week, at least six hours in total. The desired information was obtained from the data gathered by interviewing and observation methods.According to the results of the research, it was found that most of the students do not have internet connection. The reason for this is; internet is not widely used in the country and internet access is restricted. On the other hand, most of the students who were observed do not have computers.It was determined that there is a difference between the course grades of students who take computer networks subject in an online environment and course grades of students who take the subject face to face. According to the results of the examination, students who take the subject face to face are more successful.Lastly, satisfaction of students who take computer networks subject online and personal views of distant training students were taken. These views expressed that distant training is a new method and that the internet contributes significantly to education as well as the wish to have this method applied in Iraq.