Adıgüzel Baraj Gölü'nün (Güney-Denizli) fitoplankton kompozisyonu ve mevsimsel değişimi
Phytoplankton composition and seasonal variation of Adigüzel dam lake (Güney-Denizli)
  1. Tez No: 290993
  2. Yazar: HAŞİM SÖMEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. RUŞEN USTAOĞLU, PROF. DR. SEMRA CİRİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Adıgüzel Baraj Gölü, fitoplankton, mevsimsel değişim, Adıgüzel Dam Lake, phytoplankton, seasonal variations
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada, Adıgüzel Baraj Gölü'nün fitoplankton kompozisyonunun araştırılması ve mevsimlere göre değişimlerinin belirlemesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Ocak 2007 ve Aralık 2007 ayları arasında, gölde belirlenen 4 istasyondan aylık periyotlarla su örnekleri alınmıştır.Adıgüzel Baraj Gölü'nde belirlemiş olduğumuz 4 istasyondan, örnekleme periyodu süresince Cyanobacteria (5 takson), Chlorophyta (21 takson), Bacillariophyta (9 takson), Cryptophyta (2 takson), Dinoflagellata (3 takson), Heterokontophyta (1 takson) ve Streptophyta (3 takson) bölümlerine ait olmak üzere, toplam 44 takson tespit edilmiştir.Adıgüzel Baraj Gölü'nde derinlik 47-71 m; ışık geçirgenliği 70-850 cm; fotik bölge 1,9-23,0 m; yüzey suyunda sıcaklık 8,2-30,0 ? C, pH 8,0-9,0, SBV 4,2-7,5 meq/L, çözünmüş oksijen 4,4-20,0 mg/l; tuzluluk ? 0,3-0,5, elektrik iletkenliği 638-1034 µS25ºC, geçici sertlik 11,8-21,0 dºH, toplam sertlik 300-560 CaCO3 mg/L; kalsiyum ve magnezyum iyonları sırasıyla 32,1-104,2 mg/L (Ca++) ve 34,0-92,4 mg/L (Mg++) değerleri arasında değişim göstermiştir. Klorofil a, amonyum azotu, nitrit azotu, nitrat azotu, ortofosfat ve silisin yüzey suyundaki minimum ve maksimum değerleri 0,07-13,00 µg/L, 80,2 -1427,0 µg/L, 25,6-136,3 µg/L, 39,4-374,4 µg/L, 24,7-223,9 µg/L ve 1,02 -6,63 mg/L olarak saptanmıştır. Ortalama TDİ değerleri ise 41,4-58,4 arasında bulunmuştur. Tespit edilen su kalitesi parametreleri ve biyolojik bulgular Adıgüzel Baraj Gölü'nün mezotrofiden ötrofiye geçiş sürecinde olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aims of this study are to investigate phytoplankton composition of Adıgüzel Dam Lake and to determine seasonal variation of phytoplankton. With this aim, water samples were taken from 4 stations in the dam lake by monthly intervals, between January 2007 and December 2007.During the sampling period, a total of 44 taxa belonging to Cyanobacteria (5 taxa), Chlorophyta (21 taxa), Bacillariophyta (9 taxa), Cryptophyta (2 taxa), Dinoflagellata (3 taxa), Heterokontophyta (1 taxon) and Streptophyta (3 taxa) have been identified from 4 station assigned in Adıgüzel Dam Lake.The depth, transparency, photic zone depth, surface water temperature, pH, SBV, dissolved oxygen concentration, salinity, conductivity of Adıgüzel Dam Lake ranged from 47 to 71 m, 70 to 850 cm, 1.9 to 23.0 m, 8.2 to 30.0 ? C, 8.0 to 9.0, 4.2 to 7.5 meq/L, 4.4 to 20.0 mg/L, 0.3 to 0.5 ?, 638 to 1034 µS25ºC, respectively, during the research period. Measurements of the surface water samples taken from the site gave temporary hardness, total hardness and concentration of Ca++ and Mg++ ions values of 11.8 to 21.0 dºH, 300 to 560 CaCO3 mg/L, 32.1 to 104.2 mg/L (Ca++) and 34.0 to 92.4 mg/L (Mg++), respectively. Minimum and maximum values of surface water Chlorophyll a, NH3+-N, NO2- -N, NO3--N, , PO4-3-P and SiO2-Si ranged from 0.07 to 13.00 µg/L, 80.2 to 1427.0 µg/L, 25.6 to 136.3 µg/L, 39.4 to 374.4 µg/L, 24.7 to 223.9 µg/L and 1.02 to 6.63 mg/L, respectively. Additionally, average of TSI values ranged from 41.4 to 58.4. These parameters and biological data indicated that trophic state of Adıgüzel Dam Lake has transformed from mesotrophic to eutrophic.