Kafeslerde türev ve genellemeri üzerine
On derivation of lattices and their generalizations
- Tez No: 290995
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV FIRAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Kafesler, incline ve integral incline cebirleri, türev, Lattices, incline and integral incline algebras, derivation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu tez esas olarak dokuz bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde tez konusu tanıtılmış ve ikinci bölümde tezi anlamada kolaylık sağlayacak bazı temel tanım ve özellikler verilmiştir. Ayrıca kafeslerde ve incline cebirlerinde türev çeşitleri tanımları verilerek günümüze kadar bu konularda yapılmış olan çalışmaların kısa bir özeti sunulmuştur.Üçüncü bölümde kafeslerde simetrik ikili türevlere ait çalışmalarda yer almayan bazı özellikler sunulmuştur. Dördüncü bölümde kafeslerde simetrik ikili -türev tanımlanmış ve ilgili özellikleri elde edilip dağılmalı kafeslerin yapısı bu türev aracılığı ile betimlenmiştir. Beşinci bölümde kafeslerde yer değişmeli üçlü -türev tanımlandıktan sonra bazı özellikleri incelenip dağılmalı kafeslerin yapısı bu türev aracılığı ile ele alınmıştır.Altıncı bölümde incline cebirlerinde türevlere ait çalışmalarda yer almayan bazı özelliklere yer verilmiştir. Yedinci bölümde incline cebirlerinde -türev tanımı ortaya atılmış, bazı temel özellikleri incline ve integral incline cebirlerinde incelenmiştir. Sekizinci bölümde incline cebirlerinde simetrik ikili türev tanımı yapılmış, ilgili özellikleri incline ve integral incline cebirlerinde araştırılmıştır. Dokuzuncu bölümde incline cebirlerinde genelleştirilmiş türev kavramı tanıtılmış, özellikleri incline ve integral incline cebirlerinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis consists essentially of nine chapters. In the first chapter, the subject of thesis is introduced and in the second chapter, some basic definitions and properties are given to make easy understanding of the thesis. Furthermore by defining the types of derivations in lattices and incline algebras, a short summary of various works done so far is presented.In the third chapter, some properties which are not stated in literature are presented. In the fourth chapter, definition of symmetric -derivation on a lattice is defined, and its properties are given and distributive lattices are characterized by this derivation. In the fifth chapter, definition of permuting tri-derivation on a lattice is described, its properties are stated and distributive lattices are depicted by this derivation.In the sixth chapter, some properties which are not cited in literature are handled. In the seventh chapter, definition of -derivation for an incline algebras is posed, some of its properties are investigated in an incline and integral incline. In the eighth chapter, definition of symmetric bi-derivation in incline algebras is accomplished; its properties are studied in an incline and integral incline. In the nineth chapter, definition of generalized algebra on an incline algebras is introduced, its properties are covered in an incline and integral incline.