Centropages (Copepoda, Calanoida) türlerinin İzmir Körfezi'ndeki mevsimsel dağılımı
Seasonal changes and distribution of Centropages(Copepoda, Calanoida) species in Izmir bay
  1. Tez No: 291038
  2. Yazar: ZÜHAL KİBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÖZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Kopepod, Zooplankton, İzmir Körfezi, Copepoda, Zooplankton, Izmir Bay
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
İzmir Körfezi' nde WP-2 plankton kepçesi ile Kasım 2009 ? Temmuz 2010 tarihleri arasında 6 istasyondan mevsimsel olarak toplanan materyaller kullanılarak Centropages türlerinin İzmir Körfezi' ndeki mevsimsel değişimi belirlenmiştir.Çalışmada Centropages typicus ve Centropages kroyeri olmak üzere 2 tür incelenmiştir.Tüm verilere genel olarak baktığımızda yaz ve ilkbahar mevsimlerinde bolluk Centropages kroyeri ve tüm kopepodlar açısından İstasyon 3' te (Orta Körfez) maksimum değerlerini bulmaktadır ve yine bu istasyon C. kroyeri' nin ilkbaharda bulunduğu tek istasyon olarak karşımıza çıkmaktadır. Centropages typicus ise farklı olarak yaz, ilkbahar ve kış boyunca en yüksek bolluk değerleriyle İstasyon 1' de gözlenmektedir. C. kroyeri ve tüm kopepodlar da kış mevsiminde en yüksek bolluk değerleriyle İstasyon 1' de görülmektedirler. Kış mevsiminde İstasyon 1' in, araştırdığımız iki tür için ve tüm kopepodlar açısından da en zengin istasyon olduğu söylenebilir.Sonbahar mevsiminde C. kroyeri İstasyon 1, C. typicus İstasyon 4, tüm kopepodlar ise İstasyon 2' de maksimum bolluklarında bulunmaktadır. Araştırdığımız iki tür de bu mevsimde İstasyon 5, 4 ve 2' de hiç görülmemektedirler. C. typicus diğer üç mevsimde en bol olarak İstasyon 1' de görülmesine karşın sonbaharda hiç rastlanmadığı istasyonlarda biri de İstasyon 1' dir. Bu mevsimde toplam kopepodun bolluğu açısından en fakir alan Dış Körfez' dir.Çalışmada İstasyon 6 araştırdığımız türler açısından fakirliliği ile dikkat çekicidir. Bu istasyonun yaz ve ilkbahar değerlerinde C. kroyeri hiç yokken tüm kopepodlar yaz mevsiminde düşük oranda bolluk göstermişlerdir. Kış değerlerindeyse C. typicus hiç yokken tüm kopepodlar yine en düşük oranda bolluk göstermişlerdir. (Bkz. Ek1-5)
Özet (Çeviri)
It was determined that abundance and seasonal changes of Centropages (Copepoda, Calanoida) species distribution by materials collected with WP-2 plankton net at the 6 stations, in four seasons, İzmir Bay, between October 2009 ? July 2010.In this study, Centropages typicus and C.kroyeri were examined.When we look at all the data in general, summer and spring seasons, C. kroyeri and all copepods abundance reaches the maximum values in Station 3 (Central Gulf), and again, this station of C. kroyeri of the spring, there appears to be a single station. C. typicus, in the summer, spring and the winter along the harbor the highest abundance values are observed. C. kroyeri and all the copepods in the winter season the highest values of abundance at the Station 1 of the data. In winter season, the Station 1 is the richest station in terms of two species and all copepods .Autumn season of C. kroyeri Station 1, C. typicus Station 4, all copepods in the station 2 located in the maximum abundance. Two species have researched this season at Station 5, 4 and 2 ever seen in. C. typicus the other three seasons as the most abundant. Station 1 although it is also one of the stations in the fall there were no C. typicus. This season, the poorest area in terms of total abundance of copepods is Outer Gulf.Station 6 in terms of species surveyed by the study poorest remarkable. The station's summer and spring values of C. kroyeri? s abundance. In summer, all copepods abundance showed a lower rate. In winter values C. typicus has no abundance and there is still the lowest rate of all copepods abundance.