Arazi kaynaklarının sürdürülebilir kullanımında organik tarım yönteminden yararlanma olanakları ve buna ilişkin politikalar
Method of making use of opportunities and resources for sustainable land use of organic agriculture corresponding policies
- Tez No: 291064
- Danışmanlar: PROF. DR. ELA ATIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi, arazi kaynakları, organik tarım, sürdürülebilir arazi kullanımı, Seferihisar, Land, land resources, organic agriculture, sustainable land use, Seferihisar
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Arazilerin yanlış kullanımları ile ortaya çıkan olumsuz etkenler canlı yaşamında etkisini göstermesi ile arazilerin sürdürülebilir kullanım yöntemleri araştırılmaya, arazi kullanım politikaları hakkında tartışmaların başlamasına sebep olmuştur.Bu çalışmanın amacı sürdürülebilir arazi kullanımının sağlanmasında organik tarımdan yararlanma yollarını araştırmak ve bunun uygulamaya aktarılabilmesi için öneriler getirmektir.Bu çalışmada yöntem olarak konu ile ilgili literatür taranmış olup, İzmir ili Seferihisar ilçesinden Beyler ve Gödence Köyleri'nden seçilmiş 69 çiftçi ile yüz yüze görüşülerek anket yapılmıştır. Üreticilere organik tarım ve arazi kaynaklarının sürdürülebilir kullanımına ilişkin sorular yöneltilerek, çalışma çerçevesinde değerlendirilmiştir. Elde edilen orijinal nitelikteki veriler ile Yeni Çevresel Paradigma Seti kullanılarak üreticilerin çevresel duyarlılıkları ölçülmüştür.Bu çalışma sonucunda kaynak kullanımı açısından üreticilerin bilinçlendirilmesi gerektiği, çevresel bilincin ne kadar yüksek olsa da bireysel davranışlarda yetersiz kalındığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Improper use of land caused by the negative factors of sustainable land use methods of investigation to demonstrate the impact of living life, have led to the start of the debate about land-use policies.The purpose of this study was to explore ways to benefit from organic agriculture for sustainable land use and the provision of advice for this application is to be transferred.In this studyresearch area is Seferihisar town in Izmir. Two villages, Gödence and Beyler, are selected in this town. 69 farmers were interviewed face to face in selected these villages.Producers of organic agriculture and sustainable use of land resources oriented to questions of the study were evaluated within the framework.The original data obtained, producers of environmental sensitivity was measured using The New Environmental Paradigm Kit. It was measured the environmental sensitivity of producers using original data obtained especially The New Environmental Paradigm Kit.As a result of this study should raise awareness of the farmers in terms of resource use, environmental consciousness, although the higher the individual behavior has been observed relying too inadequate.