Model güdümlü yazılım geliştirme ile gömülü kaynakların yönetimi
Resource management for embedded systems by model driven development
  1. Tez No: 291092
  2. Yazar: CAN ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. N. YASEMİN TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Gömülü Sistemler, Kaynak Yönetimi, Kaynak, MGG, Model Güdümlü Yazılım Geliştirme, Model Dönüşümü, MOFScript, oAW, MOF, Modelden Koda Dönüşüm, Embedded Systems, Resource Management, Resource, MDD, MOF, Model Driven Software Development, Model Transformation, Model to Text Transformation, MOFScript, oAW
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Gömülü sistemler, büyük bir sistemin içerisine gömülen veya yerleştirilen alt sistemler için kullanılan bir kavramdır. Gömülü sistemler içerisinde bulunan ürünlerin kendi başlarına bir sistemi oluşturmaları için bazı küçük sistemlerle birleşmesi gerekmektedir. Bu küçük sistemler, diğer genel amaçlı bilgisayarlardan farklı olarak, kendilerine özel, önceden tanımlanmış görevleri yerine getirmekle yükümlüdürler. Teknolojinin gelişmesiyle beraber, üretilen cihazlar küçülmeye başlamış ve gömülü sistemlerin önemi artmıştır. Ürün yeteneklerinin ve işlem kapasitelerinin yükselmesi, kendi işlevselliklerini artırarak onların ortak biçimde yönetilmesi problemini ortaya çıkarır.Aynı işi yapan birden fazla kaynağın yönetilmesi, kaynaklar değişse bile ortak bir model üzerinden değerlendirilebilir. Hazırlanan çalışma, gömülü sistemler üzerinde çalışan yazılım geliştiricilerin farklı alanlarda karşı karşıya kaldıkları kaynak yönetimi problemini çözmek için oluşturulmuştur. Tutarlı bir kaynak yönetimi sayesinde, kendi başına hizmet veren cihazlar toplu olarak kullanılabilecek ve sistem bir bütün olarak gözlemlenebilecektir.Tez çalışmasında, kaynak yönetimi problemi için model güdümlü yazılım geliştime teknikleri ile bir çözüm önerilmiştir. Bu kapsamda, Eclipse geliştirme ortamı kullanılarak kaynak yönetimi üst modeli üretilmiştir. oAW ve MOFScript model dönüşümü araçları kullanılarak kaynak yöneticisi kodu üretilmiştir.
Özet (Çeviri)
Embedded systems can ben considered as subsytems which are placed in a large system. It is necessary to integrate smaller systems to build a system including embedded system products. Unlike other general-purpose computers, these small systems are obliged to fulfill pre-defined tasks. With the development of technology, manufactured embedded products began to shrink, and emphasis on embedded systems have increased. Increased product capabilities and processing capacities reveal a management problem for multiple embedded resources.Resources that perform similar tasks can be managed with a common model definition. In this paper, we offer a solution for resource management problem that software developers working on embedded systems have to deal with. A consistent resource management operation enables developers to manage resources collectively and also facilitates to examine the whole system.Resource management problem is solved using the techniques of model-driven software development. Resource management metamodel is created using Eclipse Integrated Development Environment. Model transformation is prepared by using oAW and MOFScript model to text transformation plugins. Resource manager source code is generated using the defined transformation rules.