Kapalı sistem topraksız pepino (Solanum muricatum) yetiştiriciliğinde tuz stresinin verim ve kaliteye etkileri
Effects of salinity stress on yield and quality of pepino (Solanum muricatum) grown in soilless closed system
  1. Tez No: 291106
  2. Yazar: RAMAZAN OĞUZHAN SOLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL TÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: pepino, elektriksel geçirgenlik, kapalı sistem topraksız kültür, pepino, electrical conductivity, soilless closed system
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kapalı sistem topraksız pepino (Solanum muricatum) yetiştiriciliğinde tuz stresinin verim ve kalite üzerine etkilerini saptamak amacıyla yürütülen bu araştırma 2010 yılının sonbahar döneminde Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait polietilen örtülü serada gerçekleştirilmiştir. Bitkiler perlit ortamında kapalı sistemde yetiştirilmişlerdir. 17.09.2010 tarihinde, her saksıda 1 ve m2'de 1.33 bitki olacak şekilde dikim yapılmıştır. Deneme, tesadüf blokları deneme desenine uygun olarak 4 tekerrürlü olacak şekilde kurulmuştur. Bitki gelişimi için gerekli tüm besin elementleri damla sulama ile verilmiştir. Bitki-tuz etkileşimini saptamak amacıyla besin solüsyonu EC'si 2, 5 ve 8 dS/m' de tutulmuştur. 5 ve 8 dS/m tuzluluk düzeyleri dikimden 3 hafta sonra, besin solüsyonuna NaCl eklenerek elde edilmiştir.Yetiştirme dönemi sonucunda elde edilen ortalama değerlere göre, besin solüsyonunun tuz seviyesinin 8 dS/m'e çıkarılması ile; bitki boyu, gövde çapı, toplam üst aksam yaş ağırlığı, gövde yaş ve kuru ağırlığı, salkım kuru ağırlığı, meyve yaş ağırlığı, toplam verim, pazarlanabilir verim, ortalama meyve ağırlığı, kabuklu meyve eti sertliği ve bitki su tüketimi değerleri azalırken, meyve suyu EC değeri ve meyvenin C vitamini içeriği artmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, tuz stresinin bitki gelişimi, verim, kalite ve bitki su tüketimini etkilediği görülmüş; 5 dS/m EC düzeyinde pepinoda verim azalmasıyla birlikte su kullanım etkinliğinin arttığı ve pepinonun serada yetiştirilmeye uygun bir alternatif tür olabileceği ancak verimin yetiştirme döneminden etkilenebileceği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted in a polyethylene greenhouse of Horticulture Department of Agriculture Faculty in Ege University during the autumn season of 2010 in order to determine the effects of salinity stress on yield and quality of pepino (Solanum muricatum) grown in soilless closed system. Plants were grown in perlite and it was closed system. They were planted on 17.09.2010 with a plant density of 1.33 plants per m2 as 1 plant per container. The experimental design was randomized blocks with 4 replicates. Water and nutrient requirements of plants were supplied with complete nutrient solution with drip irrigation. EC level of the nutrient solution was kept as 2, 5 and 8 dS/m in order to determine plant-salt reaction. EC level was increased to 5 and 8 dS/m by adding NaCl into nutrient solution 3 weeks after planting.At the end of the growing period, results showed that; plant height, stem diameter, stem fresh and dry weight, cluster dry weight, fruit fresh weight, total and marketable yield, mean fruit weight and plant water consumption were decreased when the salinity level of nutrient solution was kept at 8 dS/m while EC of fruit juice and vitamin C increased at 8dS/m EC level. In conclusion, plant development, yield, quality and plant water consumption were influenced by salt stress. At 5 dS/m EC level, pepino yield was decreased while water use efficiency was increased and it is determined that pepino is an alternative plant to grow in greenhouse however yield was affected by growing season.