Farklı sulama programlarının sera topraksız domates yetiştiriciliğinde açık ve kapalı sistemlerde verim ve su tüketimi üzerine etkileri
Effects of different irrigation scheduling in open and closed systems on yield and evapotranspiration of tomatoes grown in soilless culture
  1. Tez No: 96688
  2. Yazar: ÖZLEM AKAT
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İ. HAKKI TÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Topraksız Tarım, Açık Sistem, Kapalı Sistem, Domates, Sulamanın Programlanması, Bitki Su Tüketimi, Tüf, Perlit, Torf, Soilless Culture, Open System, Closed System, Tomatoes, Irrigation Scheduling, Evapotranspiration, Tuff, Perlite, Peat
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET FARKLI SULAMA PROGRAMLARININ SERA TOPRAKSIZ DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİNDE AÇIK VE KAPALI SİSTEMLERDE VERİM VE SU TÜKETİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ AKAT, Özlem Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Doç Dr. İ. Hakkı TÜZEL Ağustos 2000, 55 sayfa Bu araştırma, 1999-2000 sonbahar döneminde farklı sulama programlarının sera topraksız domates yetiştiriciliğinde açık ve kapalı sistemlerde, verim ve su tüketimi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmada, bitkisel materyal olarak Gökçe Fİ çeşidi kullamlırken, yetiştirme ortamı olarak; tüf (Oı), perlit (02), perlit (%50) + torf (%50) (03), perlit (%75) + torf (%25) (04) olmak üzere 4 farklı ortam Imnanılrnıştır. Gün içerisinde bitkilere damla sulama sistemi ile verilen besin eriyiği uygulama zamanlarının belirlenmesinde sera içerisine gelen 1.0 (Sı), 2.0 (S2), 3.0 (S3) ve 4.0 MJ/m2 (S4) güneş radyasyonu toplam değerleri; konulara uygulanan eriyik miktarlarının belirlenmesinde ise %15-25 oranında değişimine izin verilen drenaj miktarları esas alınmıştır. Gerek konulara uygulanan gerekse drene olan besin eriyiğinin miktarları ölçülmüş ve EC değerleri saptanarak bitki kök bölgesi tuzluluk düzeyi sürekli kontrol altmda tutulmuştur. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre konulara ilşkin mevsimlik su tüketimleri 39.14 (S4)-53.84 (Sı)litre/bitki arasında değişmiştir. Verim açısından besleme sistemleri farklılık göstermezken, sulama programlan ve ortamların verimi etkilediği görülmüştür. Açık sistemde en yüksek verim 13.712 kg/m2 ile Sı02 konusundan, kapalı sistemde ise 13.089 kg/m2 ile S1O1 konusundan elde edilmiştir. Sonuç olarak, topraksız domates yetiştiriciliğinde, sulamaların sera içerisine gelen her lMJ/m2 güneş radyasyonu değerinde yapılması halinde en yüksek verim elde edilmiş ve kapalı sistem açık sisteme oranla %10.7-34.3 su tasarrufu sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT IRRIGATION SCHEDULING IN OPEN AND CLOSED SYSTEMS ON YIELD AND EVAPOTRANSPIRATION OF TOMATOES GROWN IN SOILLESS CULTURE AKAT, Özlem Master Science Thesis, Agricultural Structures and Irrigation Dept. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. İ. Hakkı TÜZEL August 2000, 55 pages. This research was carried out to determine the effects of different irrigation scheduling on yield and evapotranspiration of tomatoes grown in soilless culture with open and closed systems during the autumn season in 1999. In this research, four growing media respectively, tuff (Ol), perlite (02), perlite (50%)+peat(50%) and perlite(75%)+peat(25%) (04) were used for production, while Gökçe Fi was tested as tomato cultivar. Nutrient solution was supplied by drip irrigation system. Irrigation scheduling was based on 1.0 (Si), 2.0 (S2), 3.0 (S3) and 4.0 (S4) MJ.m“2.day indoor cumulative solar radiation levels. For all treatments, drainage levels of 15-25% was provided. During the growing period, applied and drained water volumes were measured on a daily basis to determine the evapotranspiration values. EC levels were measured in nutrient solutions both applied and drained in order to control the salinity at the root zone.. According to the results, seasonal evapotranspiration of treatments were found between 39.14 (S4) and 53.84 (SO 1/plant. In respect of open and closed systems, tomato yields were not showed any significant differences. However, tomato yields were influenced by irrigation scheduling and growing media. The highest yield in open and closed systems were namely 13.712 kg.m”2 (Sj02) and 13.089 kg.m4 (SA) It has been concluded that in soilless culture of tomato production, the irrigation applications at 1.0 MJ.m"2 indoor solar radiation level were provided the highest tomato yield. In comparison with open system, closed system was provided water saving at rates of 10.7-34.3%.