Uçucu küllü silindirle sıkıştırılmış betonlarda dayanıklılık
Durability of fly ash incorporating roller compacted concrete
  1. Tez No: 291166
  2. Yazar: ALİ MARDANİ AGHABAGLOU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAMBİZ RAMYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: silindirle sıkıştırılmış beton, uçucu kül, mekanik özelikler, dayanıklılık, Roller compacted concrete, fly ash, mechanical properties, durability
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Silindirle sıkıştırılmış beton (SSB), sıfır çökme değerine sahip ve geleneksel beton ile benzer malzeme kullanılarak elde edilen bir özel betondur. Bu tezde maksimum agrega çapı 25 mm olan, bağlayıcı olarak sadece portland çimentosu içeren kontrol örneğine ek olarak farklı oranlarda çimento veya agrega yerine uçucu kül içeren SSB'ler maksimum yoğunluk metoduna göre tasarlanmıştır. Üretilen kontrol karışımının çimento dozajı 250 kg/m3 olup, bir seri karışımda çimento yerine ağırlıkça %20, %40, %60 oranlarında, bir diğer seride ise ek bağlayıcı olarak agrega yerine çimento ağırlığınca %20, %40, %60 oranlarında uçucu kül kullanılmıştır. Farklı su/bağlayıcı oranlarında (0.30, 0.35, 0.40 ve 0.45) toplam 25 karışım hazırlanmıştır. Bunlar arasından optimum su muhtevasına sahip 7 karışım seçilerek devamındaki deneylerde kullanılmıştır. Deneysel çalışma iki aşamalı olup birinci aşamada basınç, yarmada çekme, eğilme dayanımı gibi mekanik özelikler belirlenmiş, ikinci aşamada ise su emme, boşluk oranı, geçirgenlik ve donma-çözünme direnci gibi dayanıklılık özelikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, uçucu külün çimento yerine kullanıldığı karışımlarda, uçucu kül miktarı arttıkça dayanım değerlerinde düşüşler ve durabilite özelliklerinde olumsuzluklar gözlenmiştir. Uçucu külün ek bağlayıcı olarak kullanılmasıyla üretilen SSB'lerin hem taze hem de sertleşmiş haldeki özelliklerinde iyileşmeler görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Roller compacted concrete (RCC) is a zero slump special concrete produced with the similar ingredients as traditional concrete. In this thesis, in addition to control RCC mixture containing only portland cement as the binder, two other series of mixtures containing fly ash replaced with either cement or aggregate was designed with a maximum aggregate size of 25 mm. Cement content of the control mixture was constant as 250 kg/m3. In one series of mixtures 20%, 40% and 60% by weight of cement was replaced with fly ash. In the other series a part of aggregate was substituted by fly ash. In these mixtures fly ash having 20%, 40% and 60% by weight of cement was added and same percentage of aggregate was removed from the mixtures. A total of 25 mixtures having different water/cement ratios (0.30, 0.35, 0.40 and 0.45) were prepared. Among these, 7 mixtures having optimum water content was selected to be used in the experimental study. The experimental study consisted of two stages; 1) determination of some mechanical properties such as compressive, splitting tensile and flexural strength, 2) evaluation of some durability characteristics such as water absorption, void content, permeability and freeze-thaw resistance. According to the results in that series of mixtures where cement was replaced with fly ash, increasing the fly ash content decreased both the mechanical properties and durability. However, in the other series, where a part of aggregate was substituted with fly ash, increasing fly ash content improved both the mechanical properties and durability characteristics of the mixture.