Mediating effects of organization based self esteem on the relationship between organizational justice and organizational commitment
Örgüte bağlılık ile örgütsel adalet arasındaki ilişkide örgüt temelli özsaygının rolü
  1. Tez No: 291371
  2. Yazar: NİL SELENAY ERDEN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLAY TURGUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüte Bağlılık, Örgütsel Adalet, Örgüt Temelli Özsaygı, Organizational Commitment, Organizational Justice, Organization Based Self Esteem
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Örgütsel Davranış Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, örgüte bağlılık ve örgütsel adalet arasındaki ilişkilerde, örgüt temelli özsaygının ara değişken işlevinin ele alınması ve örgüte bağlılık kavramının bu perspektiften bakılarak incelenmesidir. Bu bağlamda, örgüte bağlılığın örgütsel adalet üzerinden açıklanabileceği gibi, örgüt temelli özsaygının da bu açıklayıcılığa katkısının olacağı öngörülmüştür. Dolayısıyla, örgütsel adaletin örgüt temelli özsaygıyı, örgüt temelli özsaygının da örgüte bağlılığı arttıracağı düşünülmüş ve araştırma modeli bu kapsamda oluşturulmuştur.İstanbul ve çevresindeki özel sektör çalışanları üzerinde yapılan bu çalışma ile örgütsel adaletin örgüte bağlılığı örgüt temelli özsaygı üzerinden açıklamadığı ve örgüt temelli özsaygının bu iki değişken arasındaki ilişkide köprü görevi görmekten ziyade örgütsel adaletin örgüt temelli özsaygıdan bağımsız olarak örgüte bağlılık üzerinde katkısı olduğu bulunmuştur. Bunun yanı sıra, örgütsel adalet ve örgüte bağlılık arasındaki ilişkide kısmi ara değişken rolüne sahip olabilecek çok çeşitli değişkenler de olabileceği ve gelecek araştırmalarda bu değişkenlerin açıklayıcılığının test edilmesi önerilmiştir.Çalışma, örgütsel adalet ve örgüte bağlılık arasındaki ilişkileri inceleyen akıma yeni bir boyut kazandırarak, bu iki değişken arasındaki ilişkilerde rol oynayabilecek diğer değişkenlere dikkat çekmesinden ötürü önem taşımaktadır. Örgüte bağlılığın, rekabetin zorlaştığı günümüz koşullarındaki değeri ve bu tutumun oluşmasına katkı sağlayan iki önemli değişkenin incelenmesiyle, yazında daha önce ele alınmamış bir araştırma modeli tasarlanmış ve söz konusu değişkenler bu bağlamda ele alınarak yöneticilere ve gelecek çalışmalara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate the mediating effects of organization based self esteem on the relationship between organizational commitment and organizational justice, and study the concept of organizational commitment in this perspective. In this respect, as organizational commitment is predicted by organizational justice, organization based self esteem contributes to this relationship. Thus, it is believed that organizational justice will have a positive impact on organization based self esteem and organization based self esteem will have a positive impact on organizational commitment. As such, reserach model is designed in this context.According to this study which is conducted on employees working in private sector in İstanbul, the mediating effect of organization based self esteem to the relationship between organizational justice and organizational commitment is not supported. Instead, it is supported that organizational justice contributes to organizational commitment independently of organization based self esteem. Besides, it is discussed that there might still be many other variables that might have mediating effects on the relationships between variables of the research model and it is suggested that these variables should be tested in future research.This study spiritualizes a new approach to the movement of research that investigates the relationship between organizational justice and commitment by drawing attention to the variables that might have effects on this relationship. The importance of organizational commitment in highly competitive environments and the investigation of the two other variables that contributes to the occurrence of it are studied in a research model in order to offer suggestions to managers. Implications for future studies are discussed.