Örgütsel demokrasi ile örgüt temelli öz saygı arasındaki ilişkide algılanan örgütsel adaletin aracı rolü
The mediating role of perceived organizational justice in the relationship between organizational democracy and organization-based self-esteem
- Tez No: 969029
- Danışmanlar: PROF. DR. ATILHAN NAKTİYOK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Benlik saygısı, Örgütsel adalet, Örgütsel demokrasi, Self esteem, Organizational justice, Organizational democracy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
Özet
Demokrasi, adalet ve öz saygı kavramlarının gerek toplumsal gerekse de bireysel açıdan sahip olduğu önem derecesi, bu kavramları örgütsel bağlamda da incelemeye değer kılmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, örgütsel demokrasi ile örgüt temelli öz saygı arasındaki ilişkide örgütsel adaletin nasıl bir rol oynadığının ortaya konulmasıdır. Bu doğrultuda, örgütsel demokrasi, örgütsel adalet ve örgüt temelli öz saygı kavramları arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Belirtmek gerekir ki, örgütsel demokrasi ve örgüt temelli öz saygı kavramları özellikle yerli alan yazında fazla ilgi görmemiştir. Literatürde bu üç değişkenin birlikte ele alındığı bir başka çalışmaya da rastlanmamıştır. Dolayısıyla çalışmanın literatüre katkı sağlayacağına inanılmaktadır. Ayrıca çalışma konusunun akademik personeli esas alması da araştırmanın özgünlük derecesini arttırmaktadır. Çalışmada Atatürk, Bayburt, Erzurum Teknik, Gümüşhane ve Erzincan Binali Yıldırım Üniversite'lerinde çalışmakta olan 358 akademik personelden anket yöntemi ile veriler toplanmış ve daha sonrasında çeşitli analizler uygulanmıştır. Bulgular, örgütsel demokrasi, örgütsel adalet ve örgüt temelli öz saygının birbirleriyle ilişkili olduğunu göstermektedir. Analiz sonuçlarına göre, örgütsel demokrasi örgüt temelli öz saygı ve örgütsel adalet üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkiye sahiptir. Örgütsel adaletin örgüt temelli öz saygı üzerinde olumlu ve anlamlı bir etkiye sahip olduğu da bulunmuştur. Ayrıca örgütsel demokrasinin örgüt temelli öz saygı üzerindeki etkisinde algılanan örgütsel adaletin kısmi aracı rolüne sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of the concepts of democracy, justice and self-esteem, both socially and individually, makes these concepts worth examining in an organizational context. The main purpose of this study is to reveal the role of organizational justice in the relationship between organizational democracy and organization-based self-esteem. In this context, the relationships between the concepts of organizational democracy, organizational justice and organization-based self-esteem were also examined. It should be noted that the concepts of organizational democracy and organization-based self-esteem have not received much attention, especially in the domestic literature. No other study has been found in the literature that addresses these three variables together. Therefore, it is believed that the study will contribute to the literature. In addition, the fact that the subject of the study is based on academic personnel increases the originality of the research. In the study, data were collected from 358 academic personnel working at Atatürk, Bayburt, Erzurum Technical, Gümüşhane and Erzincan Binali Yıldırım Universities using a survey method and various analyses were applied later. The findings show that organizational democracy, organizational justice and organization-based self-esteem are related to each other. According to the analysis results, organizational democracy has a positive and significant effect on organization-based self-esteem and organizational justice. It was also found that organizational justice has a positive and significant effect on organization-based self-esteem. It was also concluded that perceived organizational justice has a partial mediating role in the effect of organizational democracy on organization-based self-esteem.