Gravite gradient ölçümlerinin veri-işlemi ve yorumu
Interpretation and data processing of gravity gradient observation
  1. Tez No: 291742
  2. Yazar: GÖKHAN YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gravite, Gravite düşey gradient, Aralıklı gravite düşey gradient, Gravity, Vertical gravity gradient, Interval vertical gravity gradient
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Sunulan bu çalışmada gravite ile gravite düşey gradient çalışmaları veri işlem ve yorum açısından karşılaştırılmıştır.Gravite ve gravite düşey gradient çalışmaları sığ yer altı boşluk sistemelerinin, tünellerin ve terk edilmiş maden sahalarının belirlenmesinde ve jeolojik problemlerin çözümünde uygulanabilir tekniklerdir.Gravite düşey gradient değerleri, bir noktada düşey yönde iki yada daha fazla seviyede ölçülen gravite değerlerinden elde edilir.Gravite düşey gradient hesaplamaları şu şekilde yapılır; kule üzerinde iki veya daha fazla seviyede ölçülen gravite değerlerinin birbirlerinden farkı alınır ve elde edilen sonuç iki ölçüm seviyesi arasındaki mesafeye bölünür. Elde edilen bu son değer gravite düşey gradient değeridir.Birden fazla ölçüm seviyesine sahip kule üzerinde ki gravite düşey gradient aralıkları: ?gıij/?zij şeklinde tanımlanır. Burada ?gıij=gz(hi) - gz(hj) ve ?zij=hi ? hj' dir.Tez çalışmasında ki karşılaştırmalar düzçözüm model uygulamaları ve örnek bir saha uygulaması ile yapılmıştır. Örnek saha uygulaması, MTA Genel Müdürlüğü içerisinde tatbikat amaçlı inşa edilmiş olan bir maden galerisi üzerinde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this present study, gravity and vertical gravity gradient studies were compared in terms of data processing and interpretation.Gravity and vertical gravity gradient techniques can be applied in determining the system of shallow underground cavity, tunnels and abandoned mine sites and the solution of geological problems.Vertical gravity gradient values are calculated the measured values that measured at the same point two or more levels in the vertical direction.Vertical gravity gradient calculations are as follows, the measured gravity values on the tower are subtracted from each other and the result is divided by the distance that is between the two measurement levels. The last value is the value of vertical gravity gradient.The ranges of the gravity vertical gradient are defined ?gıij/?zij on the tower with more than one level.The comparisons were made with forward models and sample field application. The sample field application was made over the gallery which was built for a mining operation in the MTA General Directorate