Effect of carbon and boron additions on pressureless sintering of sılıcan carbide
Karbon ve Boron katkılarının silüsyum karbürün basınçsız sinterlenmesine olan etkisi
  1. Tez No: 29232
  2. Yazar: CUMHUR YAĞCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULLAH ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Silicon Carbide, Carbon, Boron, Sintering, Microstructure
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
öz KARBON VE BORON KATKILARININ SİLİSYUM KARBÜRÜN BASINÇSIZ SİNTERLENMESİNE OLAN ETKİSİ YA?CI, Cumhur Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Asst. Prof. Dr. Abdullah ÖZTÜRK Eylül, 1993, 82 sayfa Karbon ve boronun ayrı ayrı yada beraber eklenmesinin oc-Silisyum Karbür'ün yoğunlaşma ve mikroyapısmdaki etkisi araştırılmıştır. Disk şeklindeki numuneler 1900 ile 2200°C arasında 100°C lik aralıklarla argon atmosferi altında 30 dakikada basmçsız sinterlenme yöntemi ile üretilmiştir. 2100 °C'de sinterlenen a- SiC 98 teorik yoğunluktan fazlasma ulaşılmıştır. Numunelerin kırık yüzeyleri ve mikroyapı özelliklerinin incelenmesi bir tarama elektron mikroskopu kullanılarak yapılmıştır. Yoğunlaşmadaki değişimler mikroyapıda meydana gelen farklılıklar ile birlikte kıyaslanmıştır. Tanelerde yüksek uzunluk/genişlik oluşumu fazladan atılan karbon katkısı ile Önlenmiştir. Yüksek pişirme sıcaklığı ve boron katkısı ise yüksek oranda ağırlık kaybına ve aşın tane büyümesine yol açmıştır. Anahtar Kelime : Silisyum Karbür, Karbon, Boron, Sinterleme, Mikroyapı Bilimsel Dalı Sayısal Kodu : 604.01.03 IV
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF CARBON AND BORON ADDITIONS ON THE PRESSURELESS SINTERING OF SILICON CARBIDE YA?CI, Cumhur M. S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Asst Prof. Dr. Abdullah ÖZTÜRK September, 1993, 82 pages Effect of carbon and boron independently or together on the densification and microstructure of alpha silicon carbide is investigated. Disc shaped samples are pressureless sintered between temperatures of 1900 and 2200°C with 100°C intervals in argon atmosphere for 30 minutes. a-SiC is sintered to a density greater than 98 per cent of theoretical at 2100°C. The analysis of fracture surfaces and microstructural characterisation of the samples are accomplished using a scanning electron microscopy. Changes in densification are correlated with microstructural features. High aspect ratio elongated grain formation is prevented with excess carbon addition. High sintering temperature and boron addition results high weight loss and exaggerated grain growth.