Corrosion of N-80 steel in an environment containing sulphote-reducıng bacteria
Sülfat-indirgeyici bacteri içeren ortamda N-80 çeliğinin korozyonu
  1. Tez No: 29234
  2. Yazar: REZA JAVAHERDASHTİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ SARIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrobiyolojik korozyonu (MIC), Sülfat-indirgeyici bakteri, Biyosid, Microbiologically influenced Corrosion (MIC), Sulphate-reducing bacteria, Biocide
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
öz SULFA T-İNDİRGEYİCİ BAKTERİ İÇEREN ORTAMDA N-80 ÇELİ?İNİN KOROZYONU JAVAHERDASHTI, Reza Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Filız SARIO?LU Haziran, 1993, 54 sayfa Bu çalışmada, sülfat-indirgeyici bakterinin neden olduğu mikrobiyolojik korozyon araştırıldı. Test malzemesi olarak, N-80 olarak tanımlanan karbon çeliği seçildi. Bu malzemenin korozyon davranışı bakteri içeren ve içermeyen ortamlarda, ağırlık kaybı ve açık-devre serbest potansiyel ölçümleri ile incelendi. Mikrobiyolojik korozyonu kontrol altına almak için kullanılması gereken biyosidin etkili konsantrasyonu saptandı. Bulunan sonuçlara göre, incelenen malzemenin korozyon hızı sülfat-indirgeyici bakteri içeren ortamda içermeyen ortamdakine kıyasla altı kat daha fazladır. Korozyonu kontrol altına almak için biyosıd konsantrasyonu 500 ppm'den fazla olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORROSION OF N-80 STEEL IN AN ENVIRONMENT CONTAINING SULPHA T E-REDUCING BACTERIA JAVAHERDASHTI, Reza M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Assoc.Prof. Dr. Filiz SARIOöLU June, 1993, 54 pages In this study, microbiological corosion caused by the sulphate-reducing bacteria (SRB) has been investigated. The material tested vas a carbon steel designated as N-80 vhich is used for drilling pipes in oil veils of Turkish Petroleum corporation (TPAO). Weightloss and potential measurements vere carried out in tvo types of environmental conditions, biogenic and abiogenic. Also, the effective concentration of biocide necessary to control this type of corrosion has been investigated. From veightloss studies, corrosion rates have teen found to be roughly six fold faster than that in the medium vithout SRB. Also the results have shovn that to control the corrosion of the material tested in the presence of SRB, the biocide concentration must be 500 ppm or more. Ill