Recovery of copper and cobalt from Ergani copper converter slag
Etibank Ergani bakır konverter curufundan bakır ve kobaltın kazanılması
  1. Tez No: 29244
  2. Yazar: ZİYA APAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET GEVECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bakır, Kobalt, Konverter Cürufu, Pişirme, Termik Parçalama, Liç, Copper, Cobalt, Converter Slag, Baking, Thermal Decomposition, Leaching
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZ ETÎBANK ERGANÎ BAKIR KONVERTER CÜRUFUNDAN BAKIR VE KOBALTIN KAZANILMASI APAYDIN, Ziya Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Ahmet GEVECÎ Yardımcı Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Yavuz TOPKAYA Haziran, 1993, 70 Sayfa Bu çalışmada, ilk olarak,%6.0 bakır, %0.41 kobalt ve %51.1 demir içeren Etibank Ergani Bakır Tesisi konverter cürufundan zayıf asitte çözünebilen metal sülfatları elde edebilmek için, cürufun sülfürik asitte pişirilerek kobalt ve bakırın sülfatlanması hedeflenmiştir. Bu aşamada çalışılan parametreler pişirme sıcaklığı, zamanı ve sülfürik asit miktarıdır. Optimum koşullarda, 200°C sıcaklık, 80 dakika pişirme süresi ve stokiyometrik asit miktarının 1.5 katında elde edilen kazanımlar, bakır ve kobalt için sırasıyla %83.3 ve %79.5 tür. Demirin ise %98.5'i" çözeltiye geçmektedir. Çalışmanın ikinci kısmında, çözeltiye geçen demir konsantrasyonunun düşürülmesi için termik parçalama deneyleri yapılmıştır. Bu amaçla, termik parçalanma sıcaklıklarının etkisi çalışılmıştır. vSon olarak, asitte pişirilmiş ve termik olarak parçalanmış cürufun sülfürik asit içerisindeki liç özellikleri incelenmiştir. Bu amaçla liç sıcaklığı, liç zamanı ve asit konsantrasyonunun bakır ve kobalt liçi üzerindeki etkileri incelenmiştir. Optimum koşullar altında bakırın %90.0'i kobaltın ise %82.0'i konverter cürufundan çözeltiye alınmıştır. Çözeltiye geçen demir miktarı ise %58.0 olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECOVERY OF COPPER AND COBALT FROM ERGANÎ COPPER CONVERTER SLAG APAYDIN, Ziya M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof.Dr.Ahmet GEVECÎ Co-Supervisor: Prof.Dr.Yavuz TOPKAYA June, 1993, 70 Pages in this study, firstly the baking of Ergani Copper Converter Slag containing 6.0% copper, 0.41% cobalt and 51.1% iron with sulphuric acid has been carried out in order to achieve sulphation of copper and cobalt followed by leaching of the metal values as soluble sulphates with weak acid. The effect of parameters such as temperature, time and amount of sulphuric acid has been studied. Under the optimum conditions, i.e, at 200°C and for a baking time of 80 minutes with 1.5 times of stoichiometric amount of sulphuric acid, the leach recoveries of copper and cobalt were found to be 83.3%, 79.5% respectively, along with a dissolution of 98.5% of iron in slag, which contaminated the leach solution. in the second part of the study, the thermal decomposition experiments have been performed in order to reduce iron content of i i ithe leach liquor. For this purpose, the effect of thermal decomposition temperatures has been studied. Finally, the leaching behaviour of baked and thermally decomposed slag in sulphuric acid has been determined. Various parameters such as the effect of leaching temperature, leaching time and concentration of sulphuric acid on copper and cobalt recoveries have been studied. Under optimum conditions, 98.0% of copper and 82.0% of cobalt could be extracted from converter slag while iron drissolution was 58.0%.