Recovery of zing and lead from electric are furnace dust
Elektrik ark ocakları tozlarından çinko ve kurşun kazanımı
- Tez No: 29245
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ TOPKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Electric Arc Furnace Dust, Leaching, Zinc, Lead, Sodium Hydroxide, Sulphuric Acid
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
ÖZ ELEKTRİK ARK OCAKLARI TOZLARINDAN ÇİNKO VE KÜRSÜN KAZANIMI REZAZAD, Ali Reza Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yavuz TOPKÂYA Haziran 1993, 89 Sayfa Bu çalışmanın amacı Çukurova Çelik Endüstrisi elektrik ark fırını tozlarında bulunan çinko ve kurşunu kazanmaktır. Toz numunesinin fiziksel, kimyasal ve mineralojik karakterizasyonu, tozlarda %22.2Q Zn, %3.28 Pb, %27.09 Fe olduğunu ortaya koymuştur. Numunenin X- ışınları difraksiyonu ise tozda en fazla çinko oksit, çinko ferrit ve manyetit olduğunu göstermiştir. Elektrik ark fırını tozu çok ince olup, ortalama tane boyutu 0.52 mikrondur. Tozlardaki kıymetli metalleri kazanmak amacı ile sodyum hidroksit ve sülfürik asit liç çalışmaları sonucunda belirlenen optimum liç şartları şöyledir. NaOH konsantrasyonu 480 gm/lt, liç sıcaklığı 95 °C, liç süresi 6 saat ve katı-sıvı oranı 1/4. Bu optimum şartlaraltında çinko Üç verimi %58.58, kurşun liç verimi ise %83.47 olarak bulunmuştur. Diğer taraftan, sülfürik asitle liç çalışmalarında en iyi liç şartları çözeltiye geçen demiride en düşük düşeyde tutacak şekilde belirlenmiştir. Bu şartlar şöyle özetlenebilir: H2SO4 konsntrasyonu 1 molar, liç süresi 3 saat, katı-sıvı oranı 1/10, liç sıcaklığı olarakta oda sıcaklığıdır. Bu şartlarda çinkonun çösünme verimi %68.08 olurken, demirin çöseltiye geçmesi %31.78 dir. Daha yüksek asit konsantrasyonlarında ve/veya daha usun liç sürelerinde çözeltiye daha fasla demir geçmektedir ve bu da istenilen bir durum değildir. Anahtar SÖscükler: Elektrik Ark Fırını Tosu, Liç, Çinko, Kurşun, Sodyum Hidroksit, Sülfürik Asit. Bilim Dalı Sayısal kodu: 60^.01.01 vı
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECOVERY OF 2 INC AND LEAD FROM ELECTRIC ARC FURNACE DUST REZAZAD,Ali Reaz M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yavus TOPKAYA June 1993, 89 Pages The aim of this study was to recover sine and lead from electric arc furnace (EÂF) dust samples of Çukurova steel industry. The physical, chemical and mine ro logical characterization of EAF dust indicated that it contained 22.20&Zn, 3.28%Pb, 2?.09&Fe. X-Ray diffraction analysis showed the presence of sine oxide, zinc ferrite and magnetite as major phases. The EAF dust sample was very fine with an average particle sise of 0. 52 micron. For the recovery of valuable metals from the EAF dust sodium hydroxide and sulphuric acid leaching were tried. In NaOH leaching experiments, the optimum conditions were determined as 480 gpl NaOH concentration, 95 "C of leaching temperature, 6 hours of 1XXleaching time at a solid to liquid ratio of 1/4. under these optimum conditions, the leach recoveries of sine and Pb in NaOH leaching were found to be 58.58%Zn and 83.47*Pb. On the other hand, the best conditions of H2SO4 leaching with minimum iron dissolution were determined as İM H2SO4 concentration, 3 hours of leaching time at a solid to liquid ratio of 1/10 at room temperature. Under these specified conditions, 68.08%Zn and 31.78%Fe were leached. A higher acid concentration and/or longer leaching time caused higher dissolution of iron which was not very desirable.