Pcessureless sintering of silcon nitride with yttrium oxide as sintering additives
Silisyum nitrür tozlarının ytrium oksit ve aluminyum oksit katkıları ile basınçsız sinterlenme özellikleri
- Tez No: 29251
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHARREM TİMUÇİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Silisyum Nitrür, Sinterlenme, Katkı Malzemeleri, Çöktürme, Silicon Nitride, Sintering, Sintering Additives, Coprecipitation
- Yıl: 1993
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
oz SİLİSYUM NİTRÜR TOZLARININ YTTRİUM OKSİT VE ALÜMİNYUM OKSİT KATKILARI İLE BASINÇSIZ SiNTERLENME ÖZELLİKLERİ SİLAN, Murat Yüksek Lisans Tezi, Metalürji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Muharrem Timuçin Mayıs, 1993, 107 sayfa. Sinterleme sıcaklığı., katkı, malzemesi kompozisyonu ve hazıırlama yönteminin silisyum nitrür tozlarının yoğunlaştırma davranışı üzerine etkileri araştırılmıştır. Gerek mekanik olarak karıştırılmış, gerekse“beraber”çöktürülmüş, ağırlıkça % 10 sabit miktarda Y2O3, AI2O3 ve Y203-Aİ203 karışımları, sinterleme katkıları olarak kullanılmıştır. Tek oksit katkılı sistemlerde kötü sinterlenme elde edilmesine rağmen, Y2O3-AI2O3 karışık oksit katkısı için 1700° C sıcaklıkta teorik değerin %95* ine varan yoğunluklar bulunmuştur. Yttrium ve alüminyum nitrat solüsyonlarından hidroksit çöktürülmesi ile hazırlanan numunelerin sinterlenmiş yoğunluklarını %97.5'e çıkaran, düzgün sinterleme katkı malzemesi dağılımları sağlamıştır. Yüksek pişirme sıcaklıklarının sinterlenmiş yoğunluklarını geliştirdiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PRESSURELESS SINTERING OF SILICON NITRIDE WITH YTTRIUM OXIDE AND ALUMINUM OXIDE AS SINTERING ADDITIVES SİLAN, Murat M.S. in Metallurgical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Muharrem TİMUÇİN July, 1993, 107 pages. The effect of sintering temperature, additive composition and processing route, on the densification behavior of silicon nitride powders were investigated. Either mechanical mixing or coprecipitation of a constant amount of 10 wt% of Y203, AI2O3 and Y2O3-AI2O3 mixtures were used as sintering additives. Although poor sinterability was found for single oxide addition, densities up to 95% of the theoretical were achieved at 1700 °C for mixed Y2O3-AI2O3 oxide additives. By the coprecipitation of yttrium and aluminum hydroxide from their nitrate solution, a uniform distribution of the sintering additives was accomplished, which upgraded the sintered densities of the compacts to 97.5%. High sintering temperatures were found to be effective to improve sintered densities.