AIN seramiklerinin hidroliz ve sinterleme özelliklerinin bir polifosfat ilavesinde incelenmesi
Process for the protection of aluminum nitride powder against hydrolysis with sodium tri polyphosphate as the dispersant
  1. Tez No: 292515
  2. Yazar: HASAN KOCAKAYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZAHAT EDİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: AlN, Hidroliz, STPP, AlN, Hydrolysis, STPP
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
AlN seramikler yüksek ısıl iletkenlik, düşük ısıl genleşme, yüksek elektriksel direnç ve kimyasallara karşı mükemmel direnç göstermektedirler. Sulu çevrelerdeki AlN'nin hidrolizi bu özellikleri bozulmasına sebep olmaktadır. Bu çalışmanın amacı STPP ilavesi ile AlN seramiklerin yüzeylerinin hidrolize karşı korunmasıdır. Bu amaç için su ortamı kullanılarak hazırlanmış AlN süspansiyonlarına STPP ilavesi yapılmıştır.İlaveli ve ilavesiz tozlar XRD, laser kırınımı, FTIR ve Reometre teknikleri kullanılarak karakterize edilmiştir. Sonuçlar AlN'ün hidrolize karşı korunmasında STPP'nin etkili bir katkı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The AlN ceramics show excellent properties such as high thermal conductivity, low thermal expansion, high electric resistivity and resistant to chemical environments. The hydrolysis of AlN processed in aqueous solvent deterioration these properties. The aim of this study is to prevent the surface of AlN. A commercial AlN powders were treated in water with STPP (Na?P?O??).Treated and untreated powders were characterized using X-ray diffraction, laser diffraction, rheometre, FTIR and zeta potential. The results showed that the STPP provided effective protection against hydrolysis for AlN.