Fe (1-x) Mn x alaşımının fiziksel özelliklerinin incelenmesi
Investigation of physical properties of Fe (1-x) Mn x alloys
  1. Tez No: 292570
  2. Yazar: NURCAN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAŞAR HAMZA OCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Durum yoğunluğu, elektron yoğunluğu, enerji bant yapısı, kararlılık durumları, Wien2k, FeMn alaşımı, Density of states, density of electron, energy band structure, stability, Wien2k, FeMn alloy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kristal yapıya sahip maddelerin fiziksel özelliklerini incelemede birçok simülasyon programı kullanılmaktadır. Bu programlar ile maddelerin elektronik, optik, mekanik ve manyetik özellikleri hesaplanabilmektedir.Bu çalışmada ilk olarak Fe ve TiC yapıları WIEN2k programı yardımıyla test edildi. Fe ve TiC yapılarına ait sonuçlar literatürdeki sonuçlarla karşılaştırıldı ve uyumlu olduğu görüldü. Daha sonra esas çalışma olan Fe (1-x) Mn x alaşımının bazı elektronik özellikleri incelendi. Alaşımın durum yoğunluğu (DOS), elektron yoğunluğu, toplam enerjisi, enerji band yapısı ve kararlılık durumlarına ait hesaplamalar yapıldı. Çalışmada Fe (1-x) Mn x alaşımının oranları değiştirilerek Fe-%12.5 Mn Fe-%25 Mn, Fe-%50 Mn yapılarına ait hesaplamalar tamamlandı ve yapılar kendi içlerinde karşılaştırılarak sonuçlar literatüre göre yorumlandı.
Özet (Çeviri)
There are many simulation programs which are used for the analysis of physical properties of the materials can be calculated with crystal structure. Electronic, optical, mechanical and magnetic properties of materials can be calculated with these programs.The First of all Fe and TiC structures were tested with the help of WIEN2k program in this work. The results which belongs to Fe and TiC structures were compared with the results in literature and they were found to be compatible with the literature. Afterwards the same electronic properties of Fe (1-x) Mn x alloys were examined as the main part of this work. The density of states(DOS), density of electron, total energy, energy band structure and stability of alloys were calculated for the FeMn alloys. The constant of Fe (1-x) Mn x alloys were changed and the calculations of the structure for Fe-%12.5 Mn Fe-%25 Mn, Fe-%50 Mn were completed. The structures were compared with each other and explicated in accordance with the literature.