Türkiye'deki bazı deniz süngerlerinin antimikrobiyal aktivitesi
The antimicrobial activity of some marine sponges in turkey
  1. Tez No: 292638
  2. Yazar: HASAN MÜCAHİT CANAKAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNNUR MERİÇLİ YAPICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Deniz süngerleri, antimikrobiyal aktivite, disk difüzyon yöntemi, test mikroorganizmaları, Marine sponges, antimicrobial activity, disc diffusion method, test microorganisms
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, Marmara Denizi, Çanakkale Boğazı ve Saroz Körfezi'ndeki üç farklı dalış istasyonundan sünger örnekleri toplanmış ve bu örnekler sırasıyla Spongia officinalis, Spongia agaricina, Aplysina aerophoba olarak tanımlanmıştır. Metanol ekstraksiyonu ile elde edilen sünger ekstrelerinin mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemi ile araştırılmıştır. Çalışmada test mikroorganizmaları olarak Bacillus cereus ATCC 7064, Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherichia coli ATCC 25902, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Staphylococcus epidermidis ATCC 122228, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Aspergillus niger, Aspergillus fumigatus var. elipticus, Aspergillus flavus, Penicillium granulatum, Penicillium rugulosum, Penicillium jenseii, Aspergillus canditus, Geotrichum candidum ve Candida albicans ATCC 10239 kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre Spongia officinalis, Spongia agaricina, Aplysina aerophoba sünger ekstrelerinin, test mikroorganizmalarına karşı farklı düzeylerde antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışmada kullanılan Gram pozitif ve Gram negatif bakterilere karşı en fazla antimikrobiyal aktivite Aplysina aerophoba süngerine ait ekstrelerden elde edilmiştir. Ayrıca Spongia agaricina süngerinden elde edilen ekstrelerin test funguslarına karşı antimikrobiyal aktivitesinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, the samples of sponges were collected from three different diving stations in the Sea of Marmara, the Dardanelles, the Soros Gulf and these samples were respectively identified as, Spongia officinalis, Spongia agaricina and Aplysina aerophoba. The antimicrobial activities of the sponge extracts obtained by methanol extraction against microorganisms were investigated by disc diffusion method. In the study, Bacillus cereus ATCC 7064, Bacillus subtilis ATCC 6633, Escherichia coli ATCC 25902, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Staphylococcus epidermidis ATCC 122228, Klebsiella pneumoniae, Enterococcus faecalis, Aspergillus niger, Aspergillus fumigatus var. elipticus, Aspergillus flavus, Penicillium granulatum, Penicillium rugulosum, Penicillium jenseii, Aspergillus canditus, Geotrichum candidum and Candida albicans ATCC 10239 were used as test microorganisms.According to the survey results, Spongia officinalis, Spongia agaricina, Aplysina aerophoba sponge extracts proved to have antimicrobial activity, in different levels, against the test microorganisms. The most antimicrobial activity against the Gram-positive and the Gram-negative bacteria used in the study was obtained from the extracts of the sponge Aplysina aerophoba. However, it was found out that the extracts from Spongia agaricina had the most antimicrobial activity against the test fungi.