Implementations of second group building in Bursa alternative proposals for conservation and rehabilitation of the traditional building
Bursa'da ikinci grup yapı uygulamaları ve iç mekanların korunma olanakları ve öneriler
  1. Tez No: 29265
  2. Yazar: ÖNDER KAYA
  3. Danışmanlar: GÜL ASATEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: İkinci Grup Yapılar, Restorasyon, Geleneksel Yapılar, Çevresel Koruma, Second Group Buildings, Restoration, Traditional Buildings, Environmental Preservation
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 242
Özet
öz BURSA' DA İKİNCİ GRUP YAPI UYGULAMALARI VE İÇ MEKANLARIN KORUNMA OLANAKLARI VE ÖNERİLER KAYA, Önder Yüksek Lisans Tezi, Restorasyon, Mimarlık Anabil im Dalı Tez Yöneticisi: Öğr.Gör.Gül ASATEKİN Eylül 1993, 223 sayfa Türkiye'de tarihi kent dokuları, hızlı kentleşme ve sosyal- kültürel değişim dolayısıyla hızla değerlerini kaybetmeye ve bozulmaya başlamıştır. 1970 yılına kadar tarihsel çevreler koruma kapsamında değerlendirilmemiş ve sadece anıtsal yapılar korunmaya çalışılmıştır. 1970'deki tarihsel yapıların sınıflandırılmasıyla çevresel ölçekte koruma gündeme gelmiş, bu sınıflama 1978 yılında genişletilerek tarihsel yapılar üç ana oniki alt başlıkta tekrar sınıflamaya tabi tutulmuştur. Bu sınıflamada, ikinci grup yapıların korunma nedeni olarak bu yapıların sahip olduğu çevresel değer ve dış mimari özellikleri dikkate alınmıştır. Fakat yapıların iç mekanları değerlendirilmemiş ve yıkılmasına izin verilmiştir.Bu tez kapsamında, yapıların sınıflama süreci ve günümüzdeki uygulamaları Bursa' m n tarihi kent merkezinden örnekler seçilerek araştırıldı. Değerlendirmeler, bu binaların orijinal ve yeni durumları tesbit edilerek bunların karşılaştırmalı çalışması sonucunda yapıldı. Toplumun sosyal ve kültürel değişimine paralel olarak yapılardaki mekan değişimleri ve kullanım değişiklikleri incelendi ve bu yapıların iç mekanlarının yıkılmadan günümüz yaşamına uygun hale getirilip getirilemeyeceği değerlendirildi ve bu süreçteki problemler saptandı. Yapıların iç mekanlarının yıkılmadan korunabilmesi için yapılması gerekli hukuksal ve yönetimsel değişiklikler ve yapıların iç mekanları için çeşitli öneriler tezin son kısmında anlatıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT IMPLEMENTATIONS OF SECOND GROUP BUILDINGS IN BURSA ALTERNATIVE PROPOSALS FOR CONSERVATION AND REHABILITATION OF THE TRADITIONAL BUILDING INTERIORS KAYA, Önder M.S. in Restoration, Architecture Supervisor: Inst. Gül ASATEKÎN August 1993, 223 pages The historic areas those are located in the centre of the historical cities started loosing their properties because of transformation and rapid urbanization in Turkey. Historical environments were not taken into consideration as a subject of conservation until 1970. After this date, environmental conservation became an important approach and buildings were classified under three preservation groups. This classification was extended in 1978 by classifying the buildings under three main groups and twelve subgroups. The purpose of the second group implementation is preserving only the exterior of the buildings for their environmental iiivalues. In this group interiors are totally disregarded allowing complete demolishments. In this thesis, classification process of the historical buildings and current application procedures are investigated by taking some samples from the historical centre of Bursa to define the problems and opportunities of the building interiors in the contemporary useage. The original and new condition of the buildings are evaluated and changes in the buildings during transformation process are determined. Problems and the values of the buildings after renewal and legal and administrative problems are also evaluated. Proposals for the conservation of the interiors and for the legal and administrative problems are presented at the end of the thesis.