Kocaeli ilinde uygulanan toplu konut politikaları ve izmit ilçesine etkilerinin irdelenmesi
Kocaeli applied in the evaluation of the effects of housing policies and Izmit district
  1. Tez No: 292768
  2. Yazar: KADİR KANDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMRE AYSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Şehircilik ve Bölge Planlama, Engineering Sciences, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Toplu Konut, Toplu Konut Politikaları, Kent Yerleşimi, İzmit Yerleşimi, Public Housing, Public Housing Policy, Urban Residential, Izmit Overlay
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Evrensel bir sorun olma özelliği taşıyan konut sorunu, tüm toplumların ortak ilgi alanını oluşturmaktadır. Günümüzde tüm dünyada fiziksel ve teknik olarak yeterli ve sağlıklı bir konutta yaşamak, temel insan haklarından kabul edilmektedir.Tarih boyunca, insanoğlunun iki temel ihtiyacı olan beslenme ve barınma ihtiyaçları, bugün ulaşılan uygarlık düzeyine rağmen, halen tüm toplumlarca tamamen çözümüne ulaşılamamış sorunlar olarak önemini korumaktadır.Ülkemizde yaşanan ekonomik ve sosyal değişim süreci, kentleşme ve konut sorunlarımızın bu değişim ışığında sürekli biçimde yeniden tanımlanmasını ve sürece uygun yeni politikalar ve çözüm önerileri geliştirilmesini gerekli kılmaktadır.Bu tezde, konut sorunu Cumhuriyetin ilk yıllarından günümüze kadar ele alınmıştır. Konut sorununun çözümlenmesine yönelik geliştirilen politikalar, kalkınma planları, toplu konut yasaları, konut ile ilgili kuruluşlar incelenmiş, bunların ışığı altında konut yapımcıları ve toplu konutlar ele alınmıştır.İzmit merkez ilçede ?Toplu Konut? organizasyonu olarak yapılan konut projeleri kısaca tanıtıldıktan sonra, projeler ve üretilen ?toplu konut? uygulamaları incelenmiştir. İzmit ilçesindeki politikalar irdelenerek toplu konutların kente doku, mekan ve siluet olarak kattığı olumlu ve olumsuz yönleri tartışılarak, politikalar hakkında öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Housing problem could be considered as a universal problem, a common interest in all aspects of society. Today, all over the world physically and technically competent, and healthy to live in a dwelling, is considered a fundamental human right.Throughout history, human beings in need of two basic food and shelter needs, the level of civilization reached by today, but still maintains its importance in all societies by the full solution of the problems could not be attained.In our country, in the process of economic and social change, urbanization and housing in the light of this change continuously redefining our problems, and as long as necessary to develop appropriate new policies and make suggestions.In this thesis, the first years of the republic to the present housing problem is considered. Developed for solving the problem of housing policies, development plans, housing laws, housing and related organizations were examined in the light of their makers and the public housing residence is considered.The central district of Izmit,“Public Housing”in the organization shortly after presenting the housing projects, projects, and produced“public housing”practices were examined. Public housing policies examined in the borough to the city of Izmit texture, silhouette, space and adds to the positive and negative aspects of the discussions, recommendations on policies are presented.