İhracatı teşvik politikalarının Adana ili üzerinde etkinliği
The impacts of the incentive policies on Adana city
- Tez No: 292842
- Danışmanlar: PROF. DR. NEJAT ERK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: İhracat Teşvikleri, KOBİ Teşvikleri, Avrupa Birliği'nde Teşvikler, Adana, Export Subsidies, Subsidies for SME, Subsidy Policies in EU, Adana
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Bölümü
- Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışmasında ihracat teşvik kavramının ne olduğu, sürekli değişen koşullarda ihracat teşviklerinin Türkiye'de nasıl uygulandığı ve ekonomik etkileri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın amacı, Türkiye'de uygulanan ihracat teşvikleri ile Adana'da faaliyet gösteren ihracatçı işletmelerin ihracat teşviklerini hangi düzeyde kullandığını tespit etmektir. Ayrıca, Türkiye'nin AB'ye üyeliği sürecinde ortaya çıkan bölgesel dengesizliklerin giderilmesinde Adana ilinde uygulanan teşviklerin algılanması, etkileri ve Adana'da yer alan ihracatçı firmaların uygulanan teşviklerin bölgesel kalkınmada etkisinin yeterliliği konusundaki görüşleri incelenmiştir.Çalışmanın birinci bölümünde teşvik kavramı ve çeşitleri ile ilgili genel bilgiler verilmiş, hemen arkasından İkinci bölümde ihracat teşvik kavramı açıklanmış ve ihracat teşvik sistemi ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Ayrıca, Avrupa Birliği'nde ve çeşitli ülkelerde uygulanan ihracat teşvik sistemi ile Türkiye'de uygulanan teşvik sistemi karşılaştırılmıştır.Son bölümde, Adana ilinin ihracat durumu ve potansiyeli hakkında bilgi verilmiş, işletmelerin işlevsel ve kurumsal yapıları, ihracat teşviklerinin Adana'daki ihracatçı firmalar üzerindeki etkisine yönelik anket sorularının sonuçları yorumlanmış ve bu sonuçlar dikkate alınarak öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the concept of export subsidies, how export subsidies are implemented in a constantly changing environment and their effects on economics are emphasized for Turkey. The main objective of this study is to determine the export subsidies applied in Turkey, and examine to what extent export subsidies are benefited by the exporter companies in Adana. The effects of export subsidies on eliminating of regional disparities in Adana and the perceptions of the exporters for export subsidies are examined during the Turkey?s EU membership processThis thesis consists of three sections. In the first section, general information about concept and variety of export subsidies is presented. In the second section, the concept of export subsidies is explained and export subsidies program is covered in detail. Further, it is made an attempt to compare the export subsidies that is applied in European Union and in other countries with Turkey.In order to determine how much the export subsidies are being utilized by the exporter firms in Adana, a case study is being applied to be the companies that have export activities in 2009. A questionnaire has been applied to the companies, and the results have been evaluated and interpreted, and the recommendations based on these results are involved.