Gaziantep'te kuyu suları kirliliğinin insan sağlığı üzerine etkileri
The impacts of the wellwater pollution on human health in Gaziantep
- Tez No: 292873
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSİN KAYA SANDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Halk Sağlığı, Geography, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Su Temini, Tarımsal Arazi, Gübre, Jeolojik Yapı, Yagıs, KuyuSuyu, Nitrat Azotu, Kadmiyum, Koliform, Hastalık, Water Supply, Agriculturelfield, Fertilizer, Geological Structure, Precipitation, Well Water, Nitrogen of Nitrage, Cadmium, Coliform, lness
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalısma Gaziantep sehri, Sehitkâmil merkez ilçe sınırları içerisinde yer alanDegirmiçem, Sarıgüllük ve Batıkent Mahallelerinde yer alan klorsuz kuyu sularındaNitrat, Nitrat Azotu, Kadmiyum ve Koliform içeriklerinin arastırılması amacıylayapılmıstır. Bu amaçla, arastırma alanı içerisinde seçilmis kuyulardan; 29.01.2007,28.07.2007 ve 28.11.2007 tarihlerinde toplam 27 kuyudan su örnegi alınmıstır. Bu suörneklerinde Nitrat, Nitrat Azotu, Kadmiyum ve Koliform analizi yapılmıstır.Elde edilen bulgulara göre, Nitrat Oranı 9,69?25,4 mg/l arası, Nitrat azotu 2,15?5,7 mg/l arası, Kadmiyum 0,014?1,34 mg/l arası, Koliform ise 0?240 mg/l arasındasaptanmıstır. Elde edilen sonuçlarda Nitrat Azotu ve Kadmiyum, numunelerintamamında, TSE?266, AB?1998 ve EPA?2002 içme suyu kıstaslarına göre oldukçayüksek çıkmıstır.Analiz sonuçları ile jeolojik yapı, kimyasal gübre kullanımı, nüfus artısı ve yagısiliskisi degerlendirilmektedir. Kirliligin fazla oldugu kuyu sularının içilmesiniengelleyecek tedbirlerin alınması insan saglıgı açısından gereklidir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is conducting research on Nitrate, Nitrogen of Nitrate,Cadmium and Caliform substances in the water of the wells in Degirmicem, Sarigullukand Batikent neighborhoods where are the parts of Sehitkamil district. To conduct thisresearch, water samples were taken from 27 wells in the mentioned neighborhoods. Inthis water samples, nitrate, nitrogen of nitrate, cadmium and caliform were analyzed.According to the results of this analysis, it is determined that Nitrate level isbetween 9,69-25,4 mg/l, Nitrogen of Nitrate level is between 2,15-5,7 mg/l, Cadmiumlevel is between 0,014-1,34 mg/l, and Coliform level is between 0-240 mg/l. Thesefindings indicate that: Nitrogen of Nitrate and Cadmium levels are substantially high inall of the samples according to the drinking water criteria of TSE?266, AB?1998 andEPA?2002.In the study,the revelatıon ship of the results of this analysis, geological structure,using chemical fertilizer, the raising of population, and raining are presented. Becausehuman health must be protected, ıt must be prevented to drink the water from the wellswhich has more pollution.