Aliağa ilçe merkezinin beşeri ve ekonomik coğrafyası
Human and economic geography of Aliağa district central
- Tez No: 292874
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TIRAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Aliağa, Nüfus, Sanayi, Kentleşme, Göç, Tarım, Gelişme, Aliağa, Population, Industrial, Urbanization, Migration, Agricultural, Growing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Ege Bölgesi'nde, İzmir'e bağlı bir ilçe olan Aliağa'da tipik Akdeniz iklimi hüküm sürmektedir. 1937 yılında bucak statüsünde olan Aliağa, 1952 yılında belediye teşkilatına dönüştürülmüş, 14 Ocak 1982'de ilçe olmuştur. Toplam nüfusu 62.258 olan ilçenin %79'u kent, %21'i kır nüfusudur. Aliağa, 1960'lı yılların sonlarına kadar tarıma dayalı bir yerleşme niteliği taşırken, 1970'lerin başından günümüze kadar süren hızlı sanayileşme ile bu görünümünden süratle sıyrılmış ve bir sanayi kentine dönüşmüştür. Özellikle petro-kimya ve demir-çelik gibi iki önemli alanda üretim yapan sanayi kuruluşlarının yoğunluk kazandığı Aliağa'da, sanayileşme ve kentleşme süreci ülkede benzer alanlarda üretim yapan kuruluşların toplandığı bazı kentlerdeki sürece çok benzemektedir. Ancak Aliağa'nın diğer birçok kentten en önemli farkı, yakın çevresinde İzmir gibi büyük ve çok fonksiyonlu bir kentin bulunmasıdır. Bu durum, Aliağa'nın diğer modellere göre daha yavaş sayılabilecek bir nüfus artışı yaşamasına yol açmıştır. Başka bir anlatımla, İzmir'in varlığı ve çok yakın olması, Aliağa'yı daha hızlı bir nüfuslanmadan korumuştur. Ancak bu göreli durum bir kenara bırakıldığında, Aliağa'nın son derece hızlı büyüdüğü ve bu büyümenin devam ederek, beraberinde sosyo-ekonomik etkileri getireceği sonucuna da ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the Agean region, Aliağa, which is a town in İzmir, the Mediternean climate dominates. In 1937, Aliağa, which was a subdistrict, was turned into a municipality in 1952. On the date of 14th jan. of 1982, it became a town. Aliağa, whose total population is 62.258, % 79 of this is city population and % 21 of it is village population. Until the end of 1910's, Aliağa had the feature of agricultural accommodation style from the beginning of 1970?s to recent day, it has become an industrial city owing to its rapid industrialization. In Aliağa, like petro-chemistry and iron-steel which produce goods in two important fields, are dense. The process of industrialization and urbanization in Aliağa is similar to that in some cities where similar foundations produce a like goods. But the thing that differs Aliağa from many other cities is that it near İzmir which is a big and multi-function city. This, when compared to other examples, has caused a slow increase in its population. In other words, existence of İzmir and İzmir?s being very near to Aliağa has protucted Aliağa from the very rapid increase. But, when this different situation is let apart, it is understood that Aliağa is growing very rapidly, which will go on, will bring socio-economic effects.