İslam Hukuku açısından taşınır malların kiralanması
Renting of movable estate according to Islamic Law
- Tez No: 292877
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ KAHVECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
- Anahtar Kelimeler: İslam hukuku, kira, taşınmaz mal, taşınır mal, Islamic Law, Renting, immovable estate, movable estate
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Hukukun gayelerinden biri sosyal hayattaki olaylara çözümler getirerek bu alandaki düzeni sağlamaktır. Taşınır malların kiralanması da toplumsal hayatta sıkça karşılaşılan olaylardandır. Bu açıdan kira ile ilgili düzenlemeleri yapmak da hukukun alanına girmektedir. Sözleşmelerde tarafların haklarının koruma altına alınması ve birinin diğerine herhangi bir haksızlık yapmasının önlenmesi için hukukî düzenlemelerin yapılması kaçınılmazdır. Gelişen ve değişen günümüz dünyasında teknolojinin de etkisiyle daha önce karşılaşılmayan taşınabilir mallar ve bunlarla ilgili değişik kiralama şekilleri ortaya çıkmıştır. Çalışmamızda, mülkiyetine sahip olma yerine menfaatinden yararlanmanın daha çok tercih edildiği günümüzde, alanla ilgili hukukî belirlemeler yapma amacına yönelik olacağından hem bilimsel anlamda hem de sosyal yaşamdaki uygulamalarla ilgili derli toplu bilgi sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the objectives of law is to present solutions for occurences in social life and to provide a regularity in this field. Renting of movable property is one of the occurences coming up in social life. For this reason, it is a duty of law to generate a regulation for renting. Due to the fact that at least two parties are involved in a contract, it is indespensable that a legal regulation is done which protects the rights of all parties and prevents from violating rights of one of the parties. In the developing and changing world under the impacts of technology, kinds of movable property which were unknown in former times and as a result new forms of renting have occured. In this study, systematic knowledge of both theory and practical application in social life related to legal regulation on profiting from utility, which is preferred to profiting from possession at present, is presented.