Avrupa Birliği bağlamında Türk bankacılık sistemi
Turkish banking system in the context of The European Union
  1. Tez No: 292879
  2. Yazar: ZERRİN ZEYDAN ORAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Banka, Türk Bankacılık Sistemi, Avrupa Birliği, TCMB, Basel II, Banking, Turkish Banking System, European Union, Central Bank of The Republic of Turkey, TCMB, Basel II
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Güçlü bir ekonomi, güçlü bir finansal sektörün varlığıyla mümkündür. Ekonomik faaliyetlerin sürdürülmesinde ve Avrupa Birliği (AB)'ne üyelik sürecinde bankacılık sektörünün stratejik bir önemi vardır. Büyük bir büyüme potansiyeline sahip olan Türk bankacılık sisteminin teknolojik altyapısı, yetişmiş işgücü, kârlılık, verimlilik ve büyüme potansiyeli açısından AB'ye üye ülkeler arasında rekabet avantajı vardır. Bu bağlamda Avrupa Birliği içinde bankaların serbestçe faaliyet gösterebileceği bütünleşmiş ve rekabete dayalı bir piyasanın oluşması için sektörde yeniden yapılandırma sürecinde bir konsolidasyon yaşanmış ve bu da yabancı bankaların Türkiye'deki pozisyonlarını güçlendirmelerine ve yeni yatırımlar yapmalarına yol açmıştır.
Özet (Çeviri)
The economy of a country may be stronger if the financial sector of that country is strong. Banking system has a strategic importance in both economical activities of Turkey and in becoming a member of European Union (EU). Turkish banking sytem has a potential growth and many advantages such as technology, skilled labor, profitability and efficieny in competition with those of EU. Turkish banking system has been consolidated in early 2000's and it is now capable of coping with its competitors in EU by taking advantage of reorganization and integration of it to European banking system. Such advancements and reorganizations in the system gathers especially Europeans banks' point of interest on investing on Turkish banks and making joint ventures.