İdari yargıda olağanüstü kanun yolu
Extraordınary remedy ın admınıstratıve law
- Tez No: 292927
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA KAZIM ZABUNOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Kanun Yolu, Adil Yargılanma İlkesi, Olağanüstü Kanun Yolu, Olağan Kanun Yolu, Karar Düzeltme, Remedy of Law, The Principle of Right to a Fair Trial, Extraordinary Remedy, Ordinary Remedy, Correction of Decision
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yargılamanın amacı, uyuşmazlıkların her iki tarafı ve toplumu tatmin edecek şekilde çözümlenmesidir. Yargılamada usul kurallarının amacı ise, yargılama sırasında hiç hata yapmadan, adalete, maddi ve hukuki duruma uygun, çabuk ve ucuz bir şekilde davayı sonuçlandırmaktır. Hakimlere bu konuda büyük görevler düşmektedir. Çünkü yargılama sırasında usul kurallarına dikkat edecek olan hakimlerdir. Ancak, mahkemeler üzerine düşeni yapmasına rağmen problemler yaşanmaktadır. Problemlerin giderilmesi, yasa yollarının açık olması ile mümkündür. Kanun yolu, adil yargılanma ilkesinin en önemli öğesidir. Kanun yolu çeşidi mahkeme kararına göre değişir. Eğer mahkeme kararı kesin hüküm halini almışsa hukuki çare olağanüstü kanun yoludur. Karar kesinleşmemişse, olağan kanun yolu hukuki çaredir. Fakat bu konuda farklı düşünen yazarlar da vardır.Bu tez çalışmasında, mahkeme kararının kesinleşmesi ve kanun yolu kavramları açıklanmıştır. Olağanüstü kanun yolunun medeni usul hukuku ile ceza usul hukukundaki durumu incelenmiş ve bu konu Yargıtay içtihatlarından örneklerle karşılaştırılmıştır. Buna ek olarak karar düzeltmenin hukuki durumu hakkındaki tartışmalar üzerinde durulmuştur. Son olarak idari yargıda olağanüstü kanun yolu, Danıştay karar örneklerinden yararlanılarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the trial is resolve the disputes with satisfying of both sides and the community. The aim of the trial procedure rules are, conclude the case during the trial without making any mistake, suitable financial, legal situation, quick and inexpensive way. The judges have a major responsibilities about this regard. Because during the trial, the judges will pay attention to the rules of procedure. However, although the courts do one?s part, problems are taking place. Elimination of these problems is possible with the remedy of law. Remedy of law is the most important fact of the principle of right to a fair trial. Types of legal remedies are depends on the decision of the court. If the court decision is the final judgement, extraordinary remedy will be the legal remedy. If the court decision is not definitive judgement, ordinary remedy will be the legal remedy. But of course, some jurisprudences are have a different idea about this subject.About this thesis, first we explained the concept of final decision and the remedy of law. We have discussed the situation of the extraordinary remedy in civil and criminal procedure law and illustrated with the samples of the judgement of Supreme Court. In addition, we mentioned about depatings legal status of correction of decision. Finally, we have discussed the main subject of our thesis, concept of extraordinary legal remedies of administrative procedure with having benefit from judgements of the state council.