Genel kimyada atom ve kuantum sayıları konusunda işbirlikli öğrenmenin öğrencilerin akademik başarılarına etkisi
The effects of cooperative learning about the atom and quantum numbers of general chemistry course to the academic achievements of students
- Tez No: 292939
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞENOL ALPAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kimya öğretimi, Atom ve kuantum sayıları, İşbirlikli öğrenme, Jigsaw tekniği, Akademik başarı, Chemistry Teaching, Atom and Quantum Numbers, Cooperative learning, Jigsaw technique, Academic achievement
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Bölümü
- Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 221
Özet
Bu araştırmada, işbirlikli öğrenme yöntemlerinden jigsaw tekniği uygulamasının Genel Kimya dersi alan öğrencilerin ?Atom ve Kuantum Sayıları? konusundaki akademik başarılarına etkisi ve öğrenme sürecine yönelik öğrenci görüşlerinin neler olduğunun ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklem grubuna 2010-2011 öğretim yılında Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi bölümünde Genel Kimya dersi alan öğrencilerden oluşan 2 şube seçilmiştir. Bu şubelerden biri İşbirlikli öğrenme jigsaw tekniğinin uygulandığı deney grubu (n=24), diğeri ise geleneksel öğretmen merkezli öğretme yaklaşımının uygulandığı kontrol grubu (n=30) olarak rastgele atanmıştır. Araştırmaya Genel Kimya I dersini ilk kez alan toplam 54 öğrenci katılmıştır. Çalışma grubuna alınan öğrencilerde ilgili bölümlerinin 1. sınıf öğrencileri ve Genel kimya dersini ilk kez alıyor olması özelikleri aranmıştır.Atom ve Kuantum Sayıları konusunda deneysel uygulama sürecinde deney grubuna işbirlikli öğrenme yöntemlerinden Jigsaw tekniği uygulanırken, kontrol grubuna sadece geleneksel öğretim programı uygulanmıştır. Her iki gruba da deneysel uygulama öncesinde Hazır bulunuşluk testi, sonrasında Atom ve kuantum sayıları başarı testi uygulanmıştır. SPSS 15.0 paket programı kullanılarak yapılandeney ve kontrol gruplarının test ölçümlerinin karşılaştırılmasında bağımsız (ilişkisiz) örneklemler t-testi kullanılmıştır. Ardından yarı yapılandırılmış görüşme ile her iki gruptan öğrenciler seçilerek öğrenme süreci hakkındaki görüşleri alınmıştır.Araştırma sonunda, işbirlikli öğrenme ve geleneksel öğretmen merkezli öğretme yaklaşımının uygulandığı öğrenciler arasında akademik başarı düzeyi deney grubu öğrencileri lehine anlamlı bir farklılık gösterdiği bulunmuştur.Uygulanan öğretim yöntemine ilişkin öğrenci görüşlerinin alınması amacıyla; tabakalandırılmış örnekleme yöntemi kullanılarak deney grubundan 9 ve kontrol grubundan 9 öğrenci seçilmiş olup, öğrencilerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşme sonucunda, öğrencilerin, işbirlikli öğrenme ile bilgi paylaşımı sayesinde konuya daha hakim oldukları yönünde görüşleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aims to observe effects of cooperative learning and teacher-centered teaching method on academic achievements of freshmen related to atom and quantum numbers. In this context, we tried to answer if there is any meaningful differences between academic achievements of experimental group and control group and how students do in both groups define their views on learning process of this topic.Our sample, for academic year 2010-2011 consisted of two student groups in an university, Izmir. Secondary Science and Mathematics Fields Program. These groups were randomly allocated to experimental group (n= 24) and control group (n= 30). 54 students participated our study of whom having General Chemistry I lesson for the first time.While students in the experimental group were instructed via cooperative learning, teacher-centered approach was applied in the control group. Education period was settled as two weeks for both groups. Before experimental processes; availability test and after achievement tests were applied on both groups. Following the Achievement Test application, to gather student opinions we performed a semi-structured interview with students from both groups.In comparison of Availability Test and Achievement Test for both groups. Data obtained were evaluated using SPSS.15. An independent t-test was employed. We found that there were some significant differences in favour of experimental group on achievement.To gather student opinions we performed a semi-structured interview with 9 students in experimental group and 9 students in control group. Students from both groups, selected by the stratified random sampling method. Students stated that cooperative learning allowed them to master the subject via knowledge share.