Bazı yeni heterosiklik schiff bazlarının sentezi, pka değerlerinin tayini ve dna ile etkileşimlerinin incelenmesi
Syntesis of Some New Heterocyclic Schiff Bases, Determination of pKa Values and Study of Interaction with DNA
  1. Tez No: 292950
  2. Yazar: ZEYNEP TOMRUK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ARSLANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 5-Dihidro-1H-1, 4-triazol-5-on, Schiff bazı, DNA, pKa, potansiyometrik titrasyon, agarose, EDTA, tris-HCl, 5-Dihydro-1H-1, 4-triazol-5-on, Schiff base, DNA, pKa, potentiometric titration, agarose, EDTA, tris-HCl
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmada, öncelikle çalışma için gerekli olan 7 adet 3-alkil(aril)-4-amino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği sentezlenmiştir. Çalışmanın orjinal bölümünde ilk olarak bu bileşiklerin 4-hidroksibenzaldehidin benzensulfonil klorür ile muamelesinden elde edilen 4-(benzensulfoniloksi)benzaldehid ile reaksiyonları incelenerek 7 adet yeni 3-alkil(aril)-4-(4-benzensulfoniloksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşikleri sentezlenmiştir. Sentezlenen yeni bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve UV spektroskopik verileri kullanılarak aydınlatılmıştır.Çalışmanın orijinal bölümünde, ikinci olarak sentezlenen 7 yeni 3-alkil(aril)-4-(4-benzensulfoniloksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiğinin beş farklı susuz çözücüde (izopropil alkol, tert-butil alkol, aseton, dimetil sulfoksit ve N,N-dimetilformamid) TBAH ile potansiyometrik olarak titrasyonları yapılmış ve yarı-nötralizasyon metodu ile her bir çözücüdeki HNP ve pKa değerleri bulunmuştur.Çalışmada son olarak sentezlenen 7 yeni bileşiğin DNA ile etkileşimleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, first of all seven item of 3-alkyl(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-on compound has been synthesized. In the original part of the study, first of all reactions of these compounds with 4-benzensulfonyloxybenzaldehyde compound which was obtained from treatment of 4-hydroxylbenzaaldehide with benzensulfonyl chloride were examine. New seven item compounds of 3-alkyl(aryl)-4-(4-benzensulfonyloxybenzyldiamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-on were synthesized. The structures of synthesized new compounds were determined compounds by using IR, 1H-NMR, 13C-NMR and UV spectral data. In the original section of this study, as of second part synthesized new seven 3-alkil(aril)-4-(4-benzensulfoniloksibenzilidenamino)-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on of compound had been carried out with potantionmetric titration in the different neat solvents ((isopropyl alchole, tert-butyl alchol, acetone, dimetyl sulfoxside and N,N-dimetylformamide) TBAH and HNP and pKa vaules had been found with semi-nautrilation method in each solvent. In this study, finally the interaction of synthesized seven new compound with cat genomic DNA had been examined using Gel electrophoresis method.