Artists' books in Turkey
Türkiye'de sanatçı kitapları
- Tez No: 292969
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU ANTMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: kitap, sanatçı kitabı, livre d'artist, basılı yayın, edisyon, book, artists? books, livre d?artist, printed publication, edition
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Sanatçı kitabı, sanatçılar tarafından sanat yapıtı olarak üretilen kitaplara verilen addır. Bu kitaplar, özellikle 20. yüzyılın sanatında önemli bir yere sahiptir. Sanat üretme yöntemi olarak kullanılan resim, fotoğraf, heykel gibi ana akımlara alternatif olmuştur. Kitabın başlı başına bir sanat işi olarak yapılması, kitap kavramına da farklı bir bakış açısı getirir.Sanatçı kitabı ile iş üreten sanatçılara Türkiye'de 1980'lerde rastlanmaktadır. Sanat eseri olarak yapılan kitap çalışmalarının dünyadaki örnekleri ile kıyaslandığında bu coğrafyadaki üretimin geç başladığı ve az miktarda olduğu görülmektedir.Bu tez çalışması, bu tür kitapların Türkiye'deki tarihini örnekleriyle vermektedir. Türkiye'deki gelişimine gelmeden önce kitabın ortaya çıkışı anlatılarak, kağıt cinsi, kullanılan resimlendirme ve baskı yöntemleri gibi sanatçı kitabını oluşturan önemli unsurlar hakkında giriş yapılmıştır. Kitabın yaygınlaşması ve modern kitap kavramının oluşumunu inceledikten sonra sanatçı kitabı kavramı, tarihi ve bu basılı malzemeyle ilgili merkezler dünyadaki örnekleriyle verilmiştir.Türkiye'deki sanatçı kitabı üretimiyle ilgili yazılı bir kaynak bulunmadığından, dönemin sanatçılarıyla görüşmeler yapılmış ve dönem sergileri incelenerek bu eserlere ulaşılmıştır.Günümüzde bu yöntemle yapılan kitaplara daha çok rastlanmaktadır. Son etapta ise bu iş üretme biçimini sanat pratiği içerisinde daha çok kullanan sanatçılara odaklanılmıştır. İstanbul'da bulunan BAS adlı kurumun sahip olduğu sanatçı kitabı arşivini temel alan bu çalışma, Türkiye'deki üretimleri içermektedir.
Özet (Çeviri)
Artist?s books are the books produced by artists as an artistic work. These books are especially important in the art of the 20th century. It?s been an alternative to the main art producing movements such as painting, photography, sculpture. Creating books as an individual art movement brings a new point of view to the concept of books.The artists, producing the artist?s book emerged in Turkey in the 1980s which was relatively late when compared to other examples around the world, also the output in this style is low.This thesis will show the history of these books in Turkey with examples. But before the development of these books in Turkey, the main elements that form the books, such as types of paper, illustrating and printing methods that are used, will be described. After an analysis of how the book becomes widespread, and the formation of the concept of the modern books; the concept of the artist?s book, its history and the principal centers of these printed works will be given with examples from around the world.Since there aren?t any written sources on the production of the artists? books in Turkey, the works were accessed by interviewing their artists and researching their exhibitions.Books made with this method can be seen more nowadays. In the last chapter, the main subject is the artists who often use this working method. This work, based on the artists? books archive, owned by BAS in Istanbul, involves the productions in Turkey.