Knowledge management in human resource management: Evidence from a logistic sector
İnsan kaynakları yönetiminde bilgi yönetimi
  1. Tez No: 292985
  2. Yazar: CANAN EKŞİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMÜR N. TİMURCANDAY ÖZMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Yönetimi, İnsan Kaynakları Yönetiminde Bilgi Yönetimi, Knowledge Management, Knowledge Management in Human Resource Management
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
Bilgi yönetimi, doğrudan işletme içi veya işletme dışı kaynaklardan elde edilen verilerin örgütsel amaçlar doğrultusunda uygun hale getirilmesi ve yönetilmesine ilişkin sistematik bir süreçtir. Bilgi toplumunda, bilgi kullanımının artmasıyla bilgi, etkin bir üretim girdisi haline gelmiştir. Bunun sonucu olarak da bilgi yönetimi sadece global işletmeler için değil tüm işletmeler için önemlidir. Bilgi yönetimi bir işletmede hemen hemen tüm çalışanların içinde bulunması gereken örgütsel bir aktivite olup, bu süreci destekleyici kurum kültürüne ihtiyaç duymaktadır. Bu anlamda organizasyonun hedeflerine uygun işlevleri gerçekleştirilecek kişilerin kurum kültürüne uygun olarak ayarlanmış politikalar doğrultusunda destekleyen insan kaynakları yönetimi ile bilgi yönetimi arasında bir bağlantı vardır.Bu çalışmanın amacı, insan kaynakları politikasının işe alım sürecinde örtük ya da açık bilgi kullanımına ilişkin ampirik açıklama sunmaktır. Çalışma, insan kaynakları yönetimi ve politikaları, bilgi yönetimi kavramı ve bilgi yönetimi modelleri yardımıyla anlatılmıştır. İnsan kaynakları yönetiminde bilgi yönetim sisteminin kullanılması üzerine lojistik sektöründe yer alan bir firmada seçme-yerleştirme üzerine yapılan ampirik uygulama katılan şirketin insan kaynakları yönetiminin seçme yerleştirme aşamasında açık bilgiyi örtük bilgiye oranla daha etkin şekilde kullandığı sonucuna ulaşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Knowledge Management is a systematic process that refines and manages data from direct in business or derived from source outside, for organizational purposes. In information society, increment of the usage of knowledge let knowledge as an efficient input of the production. As a result, knowledge management not only a global business, is important for all business. Knowledge Management is a kind of organizational activity that is done with almost participant employees in the business and organizational culture is needed to support this process. In this sense, there?s a link between knowledge management and human resource management, which supports people to carry out functions through the organization objectives in accordance with the organizational culture.The aim of this study is to provide empirical explanation on usage of effectiveness in implicit or explicit knowledge in recruitment process in human resource policy. In this study, human resource management and its policies are explained in line with help of concept of knowledge management and its models. The result of the empirical study done in a company from a logistic sector, used knowledge management in human resource management in selection and placement process shows that implicit knowledge is more effective than the explicit knowledge.