İntrauterin büyüme kısıtlılığı olan preterm bebeklerde koagülasyon faktörlerinin değerlendirilmesi
Assessment of coagulation parameters of intrauterine growth restricted preterm infants
- Tez No: 293118
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ASUMAN ÇOBAN
- Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: İntrauterin büyüme kısıtlılığı, gestasyon yaşına göre düşük doğum tartısı, koagülasyon, Intrauterine growth restriction, small for gestational age, coagulation
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Neonatoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Son yıllarda neonatoloji bilimindeki gelişmeler sonucu en küçük ve hasta preterm bebeklerin yaşam şansı artmıştır. Ancak bu bebeklerde kanama komplikasyonları sorun olmaya devam etmektedir. Preterm bebeklerin yaşadığı farklı klinik durumlar bu bebeklerde hemostazın değerlendirilmesini güçleştirmektedir. Preterm bebeğin intrauterin büyüme kısıtlılığı (İUBK) veya gestasyon yaşına göre düşük doğum tartılı (SGA) olmasının koagülasyonu olumsuz yönde etkilediği ileri sürülmektedir. Bu çalışmada İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 10.10.2011-22.08.2012 tarihleri arasında doğan 62 preterm bebek incelenmiştir (Grup I: 32. gestasyon haftasından önce doğan bebekler (n=34); 15 İUBK/SGA, 18 kontrol, Grup II: 32. gestasyon hafta ve sonrasında doğan bebekler (n=29); 15 İUBK/SGA, 14 kontrol). Öykü ve klinikle ilgili özelliklerle koagülasyon parametreleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Doğum anından sonra en geç 4 saat içinde alınan kan örneklerinden tam kan sayımı, aspartat aminotransferaz (AST), alanin aminotransferaz (ALT), kreatinin, protrombin zamanı (PT), aktive parsiyel tromboplastin zamanı (aPTT), ?International Normalized Ratio? (INR), fibrinojen, D-dimer, trombin zamanı, von Willebrand faktör antijeni (vWF Ag), anti-trombin III (AT III), protein C (PC), protein S (PS), faktör II (FII), faktör V (FV), faktör VII (FVII), faktör VIII (FVIII), faktör IX (FIX), faktör X (FX), faktör XI (FXI), faktör XII (FXII) ve faktör XIII (FXIII) düzeyleri çalışılmıştır. Gestasyon yaşı 32 haftanın altında ve İUBK olan bebeklerde TT daha uzun, nötrofil, trombosit sayıları, FV, FVII, FXIII, ATIII düzeyleri daha düşük bulunmuş, FVIII ve FXII düzeyleri ise daha yüksek saptanmıştır. Gestasyon yaşı 32 hafta ve üzeri olan bebeklerde ise D-dimer ve FXII düzeyi İUBK olan grupta daha yüksek, nötrofil, trombosit sayıları ve PS düzeyi ise daha düşük bulunmuştur. Koagülasyon faktörlerindeki etkilenmelere rağmen gruplar arasında PT, INR, aPTT değerlerinde fark olmaması bu testlerin taramada yetersizliğini göstermektedir. Erken neonatal dönemde kanama açısından gruplar arasında fark görülmemiştir. Koagülasyon parametrelerindeki farklılıkların klinik önemini anlayabilmek için daha geniş ve uzun takipli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Advances in neonatology made the smallest and the sickest preterm babies survive, but they still suffer from bleeding complications. It is difficult to evaluate haemostasis in these babies because of the variations in their clinical status. Intrauterine growth restricted (IUGR) or small for gestational age (SGA) babies are at risk of bleeding complications further.Preterm babies born between 10.10.2011-22.08.2012 in Istanbul University Istanbul Medical Faculty hospital were investigated in this study (n= 63) (group I: babies born before 32 weeks of gestation (n=34); 16 IUGR/SGA, 18 control, grup II: babies born at/after 32 weeks of gestation (n=29); 15 IUGR/SGA, 14 control). The associations between coagulation status and perinatal and neonatal variables were examined. Blood samples were collected in the first 4 hours following birth, complete blood count, aspartate aminotransferase (AST), alanine aminotransferase (ALT), creatinine, prothrombin time (PT), activated partial thromboplastin time (aPTT), international normalized ratio (INR), fibrinogen, d-dimer, thrombin time, von Willebrand factor antigen (vWF Ag), antithrombin III (AT III), protein C (PC), protein S (PS), factor II (FII), factor VII (FVII), factor VIII (FVIII), factor IX (FIX), factor X (FX), factor XI (FXI), factor XII (FXII) and factor XIII (FXIII) levels were studied.TT was longer, neutrophil, platelet counts, FV, FVII, FXII and ATIII levels were lower, FVII and FXII levels were higher in IUGR babies born before 32 weeks of gestation compared with controls. D-dimer and FXII levels were higher, neutrophil, platelet counts and PS levels were higher in babies born at/after 32 weeks of gestation compared to controls. Although coagulation parameters were different among IUGR infants and controls, PT, INR, aPTT levels were similar. This finding suggests that PT, INR and aPTT were not sensitive enough for coagulation screening in IUGR infants. No differences for bleeding complications were found between IUGR group and controls in the early neonatal period. More and long term research is needed to understand the influences of low and high coagulation factors in IUGR infants.