İntrauterin büyüme kısıtlılığı olan geç preterm gebeliklerde antiapoptotik Bcl-2 ve apoptotik kaspaz-9 ve soluble FasL serum belirteç düzeylerinin incelenmesi
Evaluation of anti-apoptotic Bcl-2 and apoptotic soluble FasL and caspase-9 serum marker levels on late preterm pregnancy with intrauterine growth restriction
  1. Tez No: 652594
  2. Yazar: ŞERİFE ÖZLEM GENÇ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SAVAŞ KARAKUŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: İntrauterin büyüme kısıtlılığı, geç preterm doğum, sFasL, kaspaz-9, Bcl-2, apoptoz, Late preterm birth, intrauterine growth restriction, Bcl-2, caspase-9, sFasL, apoptosis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
İntrauterin büyüme kısıtlılığı olan geç preterm gebeliklerde antiapoptotik Bcl-2 ve apoptotik kaspaz-9 ve soluble FasL serum belirteç düzeylerinin incelenmesi İntrauterin büyüme kısıtlılığı (İUBK), çeşitli patolojik durumlar sebebiyle fetusun beklenen büyüme ve gelişme potansiyelini kullanamamasıdır. Gebeliklerin yaklaşık %5'inde görülür ve ciddi fetal mortalite ve morbidite ile ilişkilidir. Etkilenmiş bebekler perinatal asfiksi, serebral palsi, mekonyum aspirasyon sendromu, koagülasyon bozuklukları, nekrotizan enterokolit, bağışıklık sistemi bozuklukları gibi uzun süren tedavi gerektiren hastalıklar açısından da yüksek risk altındadırlar. İUBK etyopatogenezinde apoptozun anahtar rolü oynadığı düşünülmektedir. Apoptoz sadece fetal gelişimi değil aynı zamanda plasenta gibi fetus için önemli olan organları da etkiler. Sonuç olarak, İUBK ile komplike olan gebeliklerde fetal komplikasyonların apoptozun şiddetine bağlı olduğu düşünülmektedir. Çalışmanın amacı; İUBK tanısını koymak için rutin olarak kullanılan tanı yöntemlerine ek olarak apoptoz şiddetini Bcl-2, kaspaz-9, sFasL belirteç düzeyleri ile maternal kan örneğinden ölçmekti, bununla birlikte, İUBK kaynaklı perinatal kötü sonuçların oranlarını düşürebilmek, fetüse invazif girişim gerektirmeden fetal iyilik halini değerlendirebilmekti. Çalışmaya 159 geç preterm gebe dahil edildi. 80'i İUBK tanısı alanlardı, diğerleri kontrol grubuydu. Doğum esnasında maternal ve umbilikal kord kan örnekleri alındı. ELISA yöntemi ile maternal ve umbilikal kord serumlarındaki Bcl-2, kaspaz-9, sFasL belirteç düzeyleri belirlendi. Bcl-2 düzeyleri hem maternal hem umbilikal kord serumlarında İUBK grubunda anlamlı derecede yüksek olarak tespit edildi. Her iki grupta maternal serumlar arasında sFasL ve kaspaz-9 düzeyleri açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Her iki grupta umbilikal kord serumları arasında da sFasL ve kaspaz-9 düzeyleri açısından anlamlı bir fark saptanmadı. Bcl-2 düzeyi İUBK grubunda hem maternal hem umbilikal kord serumlarında anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sonuçlar, İUBK tanısını koymada ultrason bulguları ile birlikte maternal serum Bcl-2 düzeyinin de yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of anti-apoptotic Bcl-2 and apoptotic soluble FasL and caspase-9 serum marker levels on late preterm pregnancy with intrauterine growth restriction Intrauterine growth restriction (IUGR) is the inability of the fetus to grow and develop in the expected pattern due to various pathological conditions. It occurs in about 5% of pregnancies and is associated with severe fetal mortality and morbidity. Affected infants are also highly vulnerable to diseases such as perinatal asphyxia, cerebral palsy, meconium aspiration syndrome, coagulation disorders, necrotizing enterocolitis, and immune system disorders that require long-term treatment. Apoptosis is thought to be playing a key role in the etiopathogenesis of IUGR. Not only does apoptosis affect fetal development, but also it affects the organs such as the placenta that are important for the fetus. In conclusion, fetal complications are thought to be related to the severity of apoptosis in pregnancies complicated with IUGR. The objective of this study is to measure the severity of apoptosis using Bcl- 2, caspase-9, soluble FasL (sFasL) markers and the maternal blood sample in addition to the diagnostic methods commonly used to diagnose IUGR; and to decrease the rates of adverse perinatal outcomes due to IUGR and to evaluate the fetal well-being status without an invasive procedure. 159 late preterm pregnancies were included in the study. 80 were diagnosed with IUGR and others were the control group. During delivery, maternal and umbilical cord blood samples were taken. Bcl-2, caspase-9, sFasL marker levels in maternal and umbilical cord sera were determined using ELISA method. Bcl-2 levels were found to be significantly high in the maternal and umbilical cord sera in the IUGR group. No significant difference was found in terms of sFasL and caspase-9 levels in the maternal sera taken from both groups. There was also no significant difference between umbilical cord sera of the two groups in terms of sFasL and caspase-9 levels. Bcl-2 levels were found to be significantly higher in both the maternal and umbilical cord sera in the IUGR group. The results suggest that maternal serum Bcl-2 levels may also be helpful in the diagnosis of IUGR when used besides the ultrasonographic findings.