Geç preterm bebeklerin erken dönem sonuçları: Mortalite ve morbiditelerin değerlendirilmesi
Early outcomes of late preterm infants: Evaluation of mortality and morbidities
  1. Tez No: 857328
  2. Yazar: KÜBRA ONATOĞLU YAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELVİ GÜLAŞI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Geç preterm, erken mortalite, morbidite, perinatal risk faktörleri, Late preterm, early mortality, morbidity, perinatal risk factors
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Adana Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı son altı yıllık sürede hastanemizde doğmuş ve yenidoğan yoğun bakım ünitesinde (YYBÜ) yatmış olan geç preterm bebeklerde görülen mortalite ve morbidite sıklığını ve bunlara neden olan risk faktörlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ocak 2018 - Ocak 2022 tarihleri arasında Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi YYBÜ'de yatmış olan ve çalışma kriterlerine uyan (son adet tarihine ve ultrasonografiye göre 340/7 ile 366/7 arasında doğanlar) 100 geç preterm yenidoğan alındı. Bebeklerin gestasyon haftası, doğum ağırlığı, cinsiyeti, doğum şekli, gestasyon yaşına uygun kiloda olup olmadığı, YYBÜ'ye yatış nedeni, laboratuar bulguları, yatış sürecindeki ve taburculuktaki morbiditeler hastane bilişim sisteminden elde edildi..Annelere ait demografik ve annenin kliniği ile ilgili bilgiler Kadın Hastalıkları ve Doğum hekimleri tarafından doldurulan hasta epikriz bilgilerinden alındı.İstatistiksel analizler için SPSS 20.0 programı kullanıldı. p < 0.05 olması anlamlı kabul edildi. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 100 geç preterm bebeğin 52'si (%52) erkek, 48'i (%48) kız idi. Bebeklerin %30'u (n=30) 34-346/7, %36'sı (n=36) 35-356/7, %30'u (n=30) 36-376/7 gestasyon haftasında doğmuştu. Bebeklerin %85'i (n=85) sezaryenle, %15'i (n=15) normal vajinal yolla doğmuştu. Gebeliklerin %10'u (n=10) çoğul gebelikti. Ortalama gebelik haftası 35.2 ± 0.9 haftaydı. Ortalama ağırlıkları ise 2456.7 ± 498.8 gramdı. Bebeklerin %10u SGA (Small for Gestational Age) idi. Ortalama anne yaşı 27.6 ± 5.8 yıl idi. En sık saptanan maternal risk faktörleri mükerrer sezaryen (%29), preklampsi (%11), çoğul gebelik (%10) idi. En sık saptanan fetal risk faktörü akut fetal distres (%30) idi. Plasental risk faktörleri sırasıyla ablasyo plasenta (%4) ve plasenta previa (%2) idi. Geç pretermlerde en sık saptadığımız sorunlar; solunum problemleri (%78), hiperbilirubinemi (%51), hipoglisemi (%28), beslenme intoleransı (%9) idi. Bebeklerin ortalama yatış süresi ise 9.6 ± 7.6 gündü. Solunum problemi olan bebeklerin %31'ine RDS, %3'üne YGT , %2'sinde pnömotoraks tanısı konmuştu. Bebeklerin %25'inin entübasyon, %70'inin non-invaziv ventilasyon ihtiyacı olmuştu. Bu bebeklerin %17'sine bir dozdan fazla surfaktan verilmişti. Bebeklerin %12'sine erken sepsis ve %2'sine geç sepsis tanısı konmuştu. Canlandırmada entübasyon kullanılan, 1. dakika Apgar değeri 7'nin altında olan, geliş pCO2 değeri 60mmHg'nın üzerinde olan, trombositopenisi olan, düşük hemoglobin ve trombosit değeri olan bebeklerde olmayanlara göre daha yüksek oranda morbidite saptandı (p < 0.05). Doğum ağırlığı, hemoglobin değeri, anne yaşı ve intrauterin büyüme kısıtlılığı (İUBK) varlığının morbidite üzerinde bağımsız etkisi olduğu saptandı (p < 0.05). Hastaların hiçbirinde ölüm izlenmedi. Sonuç: 340/7 ile 366/7 gestasyon haftasında doğan pretermlerde en sık solunum sıkıntısı ve hiperbilirubinemi nedeniyle hastaneye yatış olduğunu, doğum ağırlığının, hemoglobin değerinin, anne yaşının ve intrauterin büyüme kısıtlılığı varlığının morbidite ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the frequency of mortality and morbidity and the risk factors that cause these in late preterm babies born in our hospital and hospitalized in the neonatal intensive care unit (NICU) in the last six years. Materials and Methods: 100 late preterm newborns who were hospitalized in Adana City Training and Research Hospital NICU between January 2018 and January 2022 and who met the study criteria (born between 340/7 and 366/7 according to the last menstrual date and ultrasonography) were included in the study. Gestational week, birth weight, sex, mode of delivery, gestational age, weight appropriate for gestational age, reason for NICU admission, laboratory findings, morbidities during hospitalization and at discharge were obtained from the hospital information system. Demographic information of the mothers was recorded from the patient epicrisis information filled by Gynecologists and Obstetricians. The findings obtained in the study was evaluated with SPSS 20.0 program was used for statistical analysis. p< 0.05 was considered statistical significance Results: Of the 100 late preterm babies included in our study, 52 (52%) were boys and 48 (48%) were girls. 30% (n=30) of the babies were 34-346/7, 36.0% (n=36) were 35-356/7, 30% (n=30) were 36-366/7. 85% (n=85) of the babies were born by cesarean section, and 15.0% (n=15) were born by normal vaginal delivery. 10% (n=10) of the pregnancies were multiple pregnancies. The mean gestational age was 35.2 ± 0.9 weeks. Their mean weight was 2456.7 ± 498.8 grams. 10% of the babies were SGA (Small for gestational age). The mean maternal age was 27.6 ± 5.8 years. The most frequently detected maternal risk factors were repeated cesarean section (29%), preeclampsia (11%), and multiple pregnancy (10%). The most frequently detected fetal risk factor was acute fetal distress (30%). Placental risk factors were placental abruption (4%) and placenta previa (2%), respectively. The most common problems we detected in late preterms were; respiratory problems (78%), hyperbilirubinemia (51%), hypoglycemia (28%), feeding intolerance (9%). The average hospital stay of the babies was 9.6 ± 7.6 days. Of the babies with respiratory problems, 31% were diagnosed with RDS, 3% with YGT (3%), and 2% with pneumothorax. 25% of the babies required intubation and 70% required non-invasive ventilation. More than more dose of surfactant was given to 17% of these babies. 12% of the babies were diagnosed with early sepsis and 2% with late sepsis. A higher rate of morbidity was detected in babies who used intubation for resuscitation, whose 1st minute Apgar value was below 7, whose arrival pCO2 value was above 60mmHg, who had thrombocytopenia, and who had low hemoglobin and platelet values, compared to those who did not (p< 0.05). It was determined that birth weight, hemoglobin value, maternal age and the presence of intrauterine growth restriction (IUBG) had an independent effect on morbidity (p< 0.05). No mortality was observed in any of the patients. Conclusion: We found that preterms born between 340/7 and 366/7 weeks of gestation were most frequently hospitalized due to respiratory distress and hyperbilirubinemia, and that birth weight hemoglobin value, maternal age and the presence of intrauterin growth retardation had an impact on morbidity.