İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu'nun tiyatro eserlerinin eğitim değerleri açısından incelemesi
Research of the theatrical production of İsmayil Hakki Baltacioğlu as regards education valves
  1. Tez No: 293148
  2. Yazar: FERDA KURTULUŞ TAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİDAYET ÖZCAN, YRD. DOÇ. DR. ALİ ATALAY, YRD. DOÇ. İBRAHİM KIBRIS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Değerler, değer aktarımı, tiyatro eseri, Türkçe Eğitimi
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada İsmayıl Hakkı BALTACIOĞLU'NUN tiyatro eserlerinde yer alan millî, ahlâkî, insanî, manevî ve kültürel değerler tespit edilmiştir. Türkçe Eğitiminde değer aktarımının nasıl olması gerektiği ortaya konmuştur. Araştırmanın birinci bölümünde, değerin tanımı, işlevleri, sınıflandırılması ve öğretimi; öğretim programlarında değerlerin yeri, Türkçe öğretiminde değer öğretimine değinilmiştir. Problem durumuna bağlı olarak da araştırmanın amacı, önemi, sınırlılıkları ve tanımları belirtilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde İsmayıl Hakkı BALTACIOĞLU'NUN hayatı, yapıtları, tiyatro eserlerinin konularına değinilmiş, BALTACIOĞLU'NUN eğitime verdiği değer üzerinde durulmuştur.Araştırmada, betimsel alan araştırması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini İsmayıl Hakkı BALTACIOĞLU'NUN tiyatro eserleri, örneklemini ise bu eserler arasından seçilen 8 eser oluşturmaktadır. Eserlerde işlenen değerler ilgili kitaplardan fişlenerek bilgisayara aktarılmış, elde edilen veriler nitel açıdan sınıflandırılmıştır.Sonuçta, incelenen tiyatro eserlerinde dürüstlük değerinin ilk sırada yer aldığı görülmüştür. Dürüstlük değerini sırayla, doğruluk, dini değerler, çalışkanlık, duyarlılık, yardımseverlik, saygı, sorumluluk değerleri takip etmiştir. Eserlerde temizlik, hoşgörü, bağımsızlık değerine birebir değinilmemiştir. Anlatılan konuların içerisinde okuyucunun parçadan çıkaracağı bir ders olarak yer almıştırlar.
Özet (Çeviri)
In this study the national, ethical, humanitarian, moral and cultural values are researched that take part in the theatrical production of Ismayıl Hakkı BALTACIOĞLU. How the value transfer should be in Turkish Education is seth forth. In the first section of the study the definition of values, functions, classification and tuition; the worthiness place in tuition programs and value tuiton in Turkish education are mentioned. Its aim, importance, limits and definitions of the research are identified according to problem situation. In the second section İsmayıl Hakkı BALTACIOĞLU?s life, works, subjects of theatrical production are mentioned, BALTACIĞLU?s esteem of education is emphasized.Descriptive field search method is used in the research. The universe research of İsmayıl Hakkı BALTACIOĞLU constitute the theatrical productions and the exemplification constitutes the 8 works among these works. The operand values are transfered to computers by keeping a record from related books, the data that are obtained are classified according to its qualitativeness.As a result, honesty value takes the first place in the theatrical productions that are researched. After honesty value; truthfulness, religious values, studiousness, sensitiveness, helpfulness, respect, responsibility take place one by one. Cleanliness, tolerance , independence values are not mentioned one-to-one in the theatrical productions. It took place in the works so that the readers can apprehend from the subject.Key Words : Values, value transfer, theatrical production, Turkish Education