Zihin engelli öğrenciler için drama yöntemine göre hazırlanan sosyal beceri öğretim programının etkililiğinin incelenmesi
The study on the effectiveness of the social skill teaching programme prepared according to the drama method for the students with mental retardation
- Tez No: 293147
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AVCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Beceri, Zihin Engelli Birey, Drama, Social Skills, Individual With Mental Retardation, Drama
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu araştırmanın amacı, drama yöntemine göre hazırlanan sosyal beceri öğretim programının; zihin engelli çocukların, temel becerilerini, temel konuşma becerilerini, ileri konuşma becerilerini, ilişkiyi başlatma becerilerini, ilişkiyi sürdürme becerilerini, grupla iş yapma becerilerini, duygusal becerilerini, kendini kontrol etme becerilerini, saldırgan davranışlarla başa çıkma becerilerini, sonuçları kabul etme becerilerini, yönerge verme becerilerini ve bilişsel becerilerini geliştirmelerinde etkili olup olmadığını ortaya koymaktır.Öğretim etkililiğini belirlemede, ön test - son test deseni kullanılmıştır.Araştırma grubu, toplam sekiz öğrenciden oluşmaktadır. Araştırma grubunu belirlemek için, Bolu ilinde kaynaştırma uygulaması yapan ilköğretim okullarının özel eğitim sınıflarından drama ön koşul becerilerine sahip öğrencilerin devam ettiği iki sınıf belirlenmiştir. Bu sınıflardan biri random yöntemi ile deney grubu olarak belirlenmiştir.Bu sınıfın öğretmeninden Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeğini (7- 11 yaş) doldurmaları istenerek ön test verileri toplanmıştır. Hedeflenen sosyal becerilerin öğretimini gerçekleştirmek için, drama yöntemi doğrultusunda öğretim programları hazırlanmıştır. Hazırlanan öğretim programları hafta içi her gün 30-35 dakikalık oturumlar şeklinde toplam 69 oturum olarak uygulanmıştır. Öğretim oturumları sonrasında bu sınıfın öğretmeninden Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeğini (7-11 yaş) tekrar doldurmaları istenmiştir.Araştırma sonucunda, drama yöntemi doğrultusunda hazırlanan sosyal beceri öğretim programının etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study to determine whether the social skill teaching programme prepared according to the drama method is effective on improving the basic skills, basic speaking skills, advanced speaking skills, starting an interaction skills, continuing an interaction skills, working in a group skills, emotional skills, self control skills, coming up with aggressive behaviours skills, accepting the results skills, giving instruction skills and cognitive skills of the children with mental retardation.In determining the effectiveness of the instruction, experimental design with pre-test and post-test is used.The research group was composed of totaly eight students. In order to determine the research group, two classes, in which the students owned the prerequisite skills for drama, were taken from the special education classrooms of the schools, which conduct an inclusion programme, in Bolu. One of these classes was determined as the subject group randomly.The pre-test data were obtained by means of filling the social skills evaluation scale by the teacher of this class. Instruction programmes were prepared according to the drama method to fulfil the instruction of aimed social skills. The prepared instruction programmes were applied as the sessions of 30-35 minutes everyday and 69 sessions in total in weekdays. It was demanded that the teacher of the class, in which the students of the subject group was found, fill the social skills evaluation scales once more after the instructional sessions.As a result of this study, it was found that the social skill teaching programme prepared according to the drama method, is effective.