Mudurnu ağzı
Mudurnu's dialect
  1. Tez No: 293149
  2. Yazar: SELMA DEMİREL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mudurnu ağzı, ses bilgisi, ünlüler, ünsüzler, Mudurnu dialect, phonetics, vowels, consonants
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Selma DEMİRELYüksek Lisans TeziTürk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim DalıTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Erol ÖZTÜRKTemmuz 2009, 141 sayfa.ÖZETBu çalışmada Mudurnu ilçesinin on altı köyünden derlemeler yapılmış ve Mudurnu ağzının ses bilgisi özellikleri incelenmiştir.Çalışmanın Giriş bölümünde, Mudurnu ilçesinin tarihi, sosyo- ekonomik durumu ve ağız özellikleri hakkında bilgiler verilmiş, ağız çalışmalarının önemine değinilmiştir.İnceleme bölümünde, Mudurnu ağzında kullanılan ünlüler ve ünsüzler tanıtılmıştır. Ünlüler ve ünsüzlerle ilgili olarak ayrı ayrı olmak üzere benzeşmeler ve benzeşmezlikler, uyum ve uyumsuzluklar, ses değişmeleri, ses düşmeleri ve ses türemeleri derlenen metinlerden alınan örneklerle açıklanmıştır.Metin bölümünde on altı köyden derlenen toplam otuz metin, transkribe edilmiştir.Sonuç bölümünde Mudurnu ağzında ses bilgisiyle ilgili ayırt edici özellikler maddeler halinde sıralanmıştır.Kaynaklar bölümünde çalışma sırasında faydalanılan kaynaklara yer verilmiştir.Ekler bölümünde ise derleme yapılan köylerin ve kaynak kişilerin fotoğraflarına, Mudurnu haritasına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Selma DEMİRELMaster?s ThesisSupervisor: Ass. Prof. Dr. Erol ÖZTÜRKTemmuz 2009, 141 pagesABSTRACTIn this study, collections were made from sixteen village of Mudurnu and phonetic properties of Mudurnu dialect had been researched.In the introduction part of the study; the information about the history, socioeconomic condition and the phonetic properties of Mudurnu, had been given; the importance of phonetic studies had been mentioned.In the investigation part, the vowels and the consonants had been presented and explained. Assimilation ? dissimilation, harmony ? inharmony, voice changes, hyphaeresis and epenthesis about the vowels and consonants had been explained by the examples taken from the collected texts.In the text part, thirty texts were collected from sixteen villages had been transcribed.In the final part, characteristic properties about phonetics in Mudurnu dialect had been listed item by item.In the sources part, the sources used during the study had been included.In the appendix part, the photographs of the villages and the people where the collections made had been included.