IMF'nin öteki yüzü: Türkiye ile ilişkileri üzerine eleştirel bir analiz
Other face of IMF: A critical analysis on relationships with Turkey
  1. Tez No: 293150
  2. Yazar: AHMET BULUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN ATAMAN, YRD. DOÇ. DR. ALİ YAMAN, YRD. DOÇ. DR. ŞEHABETTİN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: IMF, Bretton Woods, 24 Ocak Kararları, Kriz ve İstikrar Programları, IMF, Bretton Woods, decisions of 24 January, crisis and stabilization programs
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bölümü
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
IMF, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere yönelik olarak uzun dönemli mali kaynak sağlamaktadır. Bu kaynakların amacı; kapalı ekonomileri rekabete açıp liberalizasyon sürecine sokarken beraberinde mali istikrarı da sağlamaktır. Özellikle 1980 sonrası dönemde tüm dünyayı etkisi altına alan küreselleşme süreci ile IMF'nin görev, rol ve sorumlulukları daha da arttı.Türkiye, IMF'ye üye olduğu 1947 yılından beri ekonomisinin genel yapısında oluşan dengesizlikleri gidermeyi amaçlayan istikrar programları uygulamaktadır. Türkiye'yi istikrar programı uygulamaya yönelten temel nedenler; kronik enflasyon, ödemeler dengesi darboğazı ve finans piyasalarında yaşanan ciddi boyuttaki dengesizliklerdir. 1980 yılına kadar çeşitli çerçeve anlaşmaları imzalayan Türkiye, 24 Ocak 1980 kararları ile ithal ikameci politikaları terk ederek dünya ekonomisi ile entegre olmaya çalıştı. Türkiye, bu dönüşüm sürecinde birçok gelişmekte olan ülke gibi IMF'den kaynak talebinde bulundu. Türkiye'nin dış kaynağa olan gereksinimi IMF ile olan ilişkilerine süreklilik kazandırdı. Bu ilişkiler sonucu; Türkiye 5 Nisan 1994 ve 21 Şubat 2001 tarihlerinde ekonomik krizlere girdi. IMF'nin ülkenin ekonomik uygulamaları sonucu, uygulanan istikrar programları incelenecektir. 1990'lı yıllarda küreselleşmenin etkisi ile meydana gelen Meksika ve Güneydoğu Asya Krizlerinde Türkiye de etkilendi. 2000'li yıllarda IMF politikalarında meydana gelen değişmeler ve arz ettiği önem nedeniyle özellikle mevcut siyasal iktidar ile birlikte 2000 yılı sonrası döneme ağırlık verilmeye özen gösterilerek, IMF politikaları eleştirel bir bakış açısıyla analiz edildi.
Özet (Çeviri)
IMF employ the financial resource and financial source planning to under development or un development country for long time period. The objective of regard mission is to opened country economic for competitive which has clossed economy government. The importance mission of IMF was increase after 1980 with Globularness that included whole world.Turkey has started use stabilization economic program to over come problem which occured in its economy since 1947 the year of membership to IMF. The main causations forced to turkey for used this regards program as follows: Chronic inflation, the breakdown equilibrium with balance of payments and the problem in financial area. Turkey singed alot of economics agreement with different constitusions and country up to 1980. With 24 january1980 dicisions Turkey let out podominant importion agreement and attends to entegrated with world economic system. In this developmental stage duration as another improvement country Turkey requested financial debt from IMF. The financial needs of turkey caused to long relationship with IMF. As result on 5april 1994 and 21 february 2001 economic criss occured. The stabilization economic program examine by IMF. İn 1990 the crisis with finansaial economic of mexico and South eastern Asia countries was affected the turkey economy negatively. The alterrnation with IMF policy after the 2000 year and importance of situation, give rise to the governments regards duration to take special care of and to criticize the IMF stabilization plan.