Etude du point de vue narratif dans la signification textuelle
Metnin anlamlandırılmasında anlatısal bakış açısının incelenmesi
- Tez No: 293173
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU ÖZTİN PASSERAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fransız Dili ve Edebiyatı, Education and Training, French Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Anlatı, anlatısal bakış açısı, algılama fiilleri, odaklama, anlatıcı, anlatım, Narratology, the narrative point of view, verbs of perception, focusing, the narrator, the enunciation
- Yıl: 2012
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fransız Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Hızla ve sürekli değişip gelişen dünya üzerinde eğitimin toplumlar üzerinde ne denli önemli bir etken olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Dil, kişilerarası iletişimin temelini oluşturduğu için pek çok bilim adamı, özellikle dilbilimcilerin üzerinde durduğu bir konu olmuştur. Eski çağlardan beri yabancı dil öğrenmek bir gereklilik iken günümüzde bir gereksinim hatta zorunluluk olmuştur.Yabancı dilin öneminin farkında olan dünya ülkeleri gitgide yabancı dil eğitimine daha çok önem verir duruma gelmiş, yabancı dil derslerini okul programlarında daha fazla yer verilmesi için büyük çaba sarf etmişlerdir. Bu nedenle çalışma alanım olan yabancı dil olarak Fransızca eğitiminin öğretim kurumlarındaki önemi yadsınamaz. Yazınsal metinler, yabancı dil eğitiminde kullanılan en önemli araçlardan birini oluşturmaktadır. Bunun nedeni yazınsal anlatıların anlamlı ve tutarlı kurgusal bütünler olmalarıdır. Yazınsal anlatıların anlatıcısının bakış açısı metinlerin anlamlandırılmalarında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle bu çalışmamızda, anlatısal bakış açısının metnin dilsel dokusunu nasıl değiştirdiğini inceleyeceğiz. Diğer bir deyişle, bakış açısının değişmesiyle dilsel düzeyde ne gibi değişiklikler olduğunu inceleyeceğiz.Yabancı dil öğretiminde etkili öğretimin gerçekleşebilmesi için farklı öğretim yöntem ve tekniklerden de yararlanılması gerekmektedir. Metinlerin incelenmesi ve anlamlandırılması, dil öğretiminde yazılı ve sözlü becerilerinin geliştirilmesinde etkili tekniklerden birisidir. Yabancı dil öğretiminde metinler üzerine dayalı dokümanların kullanılması öğrenim sürecini de etkili ve çeşitli kılmaktadır. Bu dokümanlar arasında da metin kullanımı önemli unsurlardan bir tanesidir. Çünkü kullanılan metinlerin dilsel açıdan incelemesini yapmak öğrenim ve öğretim süreçlerini olumlu ölçüde desteklemektedir. Öğrencinin dilsel anlamlandırma süreçlerini daha iyi anlamasına olanak tanımaktadır. Bu nedenle, çalışmamızda amacımız, kurgusal metinlerin yalnızca yazınsal ürün olarak yazın derslerinde kullanılması değil, anlatının öznesi olan anlatıcının anlatının anlamlandırılmasındaki bakış açısının dilin işleyişindeki rolünü incelemek olacaktır.Bu çalışmadan yabancı dilin öğretiminde yer alan sözcük bilgisi, okuma ve yazın derslerinde verimli bir biçimde yararlanılabilir. Çünkü kullanılmakta olan ders kitaplarında metin incelemeleri daha çok, yazma ve anlama becerilerinin gelişiminde önemli bir yer tutmaktadır. Bu noktada önerilen `Mevcut durumun ve niteliğinin incelenerek ortaya konulması' üzerine yapılacak olan çalışma, orta öğretim Fransızca öğretiminde kullanılacak materyallerin geliştirmesine yardımcı olacak bir araç niteliği taşıyacaktır.
Özet (Çeviri)
In our world, which is continuously changing fast and improving rapidly, it is clearly known that education has a significant importance in the societies. As the language is a basic for the communication among the people and societies, so many scientists and especially linguistics give so much attention and interest to this topic. While in the past to learn a foreign language was a necessity, nowadays it is not only a necessity but at the same time, it is a compulsory.The international countries, which are aware of the importance of a foreign language, have started to give more attention and importance to second language education day by day. They all have given so much effort to the idea of giving foreign language lessons in the school curriculum. Because of this, it is undeniable to see the importance of teaching French in the schools, which is my own study. The written texts constitute one of the most important devices used in the education field. The underlying reason of that is that the written documents all have integrity and a comprehensive meaning inside of them. The point of view of the writer who is the creator of the written texts plays a great deal of importance while giving a clear explanation to them. Because of that, in this study, we will try to examine and clarify how the point of view of a narrative style can change the language structure of a text. In other words; we will examine what kind of changes will occur in the language structure when the point of view changes.It is certainly necessary to use the different teaching methods and techniques to have an effective foreign language teaching. In the field of improving written and oral language skills, the analysis of the texts and giving meaning to them is one the most important techniques. In a foreign language teaching, the usage of the records and documents that are based on the written texts creates an effective and diverse education process. The usage of the reading text page is one of most important factors. Because, make a research of the texts on the part of language supports rather positively the process of teaching and learning. Also, that helps the learners understand and comprehend the language meaning processes better and efficiently. Because of this, if it is necessary to clarify our aim in this study; it is not only to usage of the fictional texts as a written product in written skills lessons; but also it will examine how important the point of view of a teller who is the main character of the written document giving a meaning to his/her product.This study can be useful and effective in some of language teaching fields such as vocabulary improvement, reading and writing. Because in the school texts, which are currently being used the analysis of the reading passages gives much more importance to the improvement of writing and reading skills. Taken consideration that point, the study on which the present situation and quality of it will be examined and the outcomes will be verified. This study will be used as a tool to improve using different techniques in teaching French in secondary school education.