Corporate diversification and firm performance
Kurumsal çeşitlilik ve firma performansı
- Tez No: 293172
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ECE C. KARADAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal çeşitlilik, iş grupları, firma performansı, yükselen ekonomiler, panel verileri, Corporate Diversification, Business Groups, Firm Performance, Emerging Economies, Panel Data
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Bölümü
- Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu araştırma tezinin amacı, rastgele etki panel değerlendirmesi kullanarak, bir şirketin büyüme ve karlılığı sürdürmek için uygulayabileceği temel stratejik seçeneklerden biri olan kurumsal çeşitliliğin, firma performansı üzerindeki etkilerini incelemektir. Bu nedenle, değişik firmaların belirlenmesi, yükselen ekonomilerde kurumsal çeşitlilik için çokça kullanılan bir temsilci olan grup bağlılığına dayanır. Araştırma 2001-2010 dönemini kapsamakta olup, Türkçe listelenen imalat şirketleri üzerinde yoğunlaşır. Bulgular, hisse senedi getirisi ile yapılan ölçümlere göre, grup bağlılığının, firma performansı üzerinde istatistiksel olarak önemli bir etkiye sahip olmadığını gösteriyor.
Özet (Çeviri)
The aim of this research thesis is to examine the effect of corporate diversification which remains to be one of the essential strategic options that a corporation may execute to sustain growth and profitability, on firm performance by using random effect panel estimation. For this purpose, the determination of diversified firms is based on group affiliation which is a widely used proxy for corporate diversification in emerging economies. The research covers the period of 2001-2010 and concentrates on the Turkish listed manufacturing companies. The findings suggest that there is no statistically significant effect of group affiliation on firm performance as measured by stock returns.