Hastane kaynaklı Pseudomonas aeruginosa Suşlarının SDS- PAGE ve PFGE Yöntemleri ile karakterizasyonu
Characterization of hospital -acquired Pseudomonas aeruginosa strains with SDS-PAGE and PFGE methods
  1. Tez No: 293205
  2. Yazar: TÜLİN GÜVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: P.aeruginosa typing, phenotyping, genotyping, SDS-PAGE, PFGE
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
P.aeruginosa, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde özelikle hastane kökenli infeksiyonlarda en önemli ajanlardan biridir. Hastanede yatış süresinin uzaması ve tedavi maliyetindeki artış hastane infeksiyonlarını hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde önemli hale getirmiştir. P.aeruginosa enfeksiyonlarının mikrobiyolojik tanısı, hastane enfeksiyonlarının en aza indirilmesi ve etkili bir tedavi planının oluşturulması açısından önemlidir. Ancak, P. aeruginosa enfeksiyonlarının yüksek prevelansı nedeni ile kökenleri birbirinden ayırabilen yöntemlerle suşlarının tiplendirilmesi, en az izolasyon ve identifikasyon kadar değerlidir. Fenotipik tiplendirme yöntemlerinin tekrarlanabilirlik düzeyinin düşük olması, suşları ayrım gücünün zayıf olması ve fenotipik olarak aynı ama genotipik olarak farklı suşları ayırt edememektedir. Bu sebeple son yıllarda tekrarlanabilirlik düzeyi ve suşları ayrım gücü yüksek, ayrıca fenotitpk profildeki değişimleri genom düzeyinde inceleyen genotipik yöntemler kullanılmaktadır. Bu çalışmada hastane kaynaklı P.aeruginosa suşlarının tiplendirilmesinde, fenotipik yöntemler ile genotipik yöntemlerin yeri ve değeri araştırılması amaçlanmıştır. Bu çalışmaya, Kasım-2006 ile Eylül-2007 tarihleri arasında kalan toplam 10 aylık süre içerisinde P.aeruginosa?nın neden olduğu hastane enfeksiyonu örneklerinden izole edilen toplam 24 örnek dahil edilmiştir. İzolatlara Kirby-Bauer yöntemi ile antibiyotik duyarlılık testi yapıldı ve oluşan profillere göre antibiyotipleme uygulandı. İzole edilen suşlar PFGE ve SDS-PAGE yöntemleri ile incelendi. Jel elektroforezinde gösterdikleri DNA ve protein profiline göre tiplendirme yapıldı. Çalışma sonunda antibiyotipleme ile 24 izolattan 20 tip, SDS-PAGE yöntemi ile 13 tip ve PFGE yöntemi ile de 20 tip belirlendi. Sonuç olarak hastane kaynaklı P.aeruginosa suşlarının tiplendirilmesinde genotipik tiplendirme yöntemlerinin tekrarlanabilirliği, ayrım gücü ve genom düzeyinde tiplendirme yapabilmesi nedeni ile daha duyarlı olduğu sonucuna varıldı. Anahtar Sözcük: P.aeruginosa tiplendirme, fenotipik tiplendirme, genotipik tiplendirme, SDS-PAGE, PFGE.
Özet (Çeviri)
P.aeruginosa is one of the most significant agent of hospital-acquired infections. Because of increased length hospitalization and cost of treatment , hospital infections are very important in developing and also in developed countries. Microbiologic diagnosis of P.aeruginosa infections is necessary for decreasing of hospital infections and developing an effective treatment plan.Because of high prevalance of P.aeruginosa infections, typing of strains with molecular methods is very important as well as isolation and identification of P.aeruginosa. Because of low reproducibility and discriminatory ability, phenotypic identification methods could not distinguish similar phenotypic strains with different genotypes.Recently, genotypic methods which analysed genom properties for phenotypic variations have been using for identifications. In this study, ıt?s aimed to investigate relationship of phenotypic and genotypic methods for identification of hospital-acquired P.aeruginosa strains. A total of 24 P. aeruginosa isolates which isolated from hospital-acquired infections over a ten- month period from November 2006 to September 2007 were included. Isolates were characterized by antibiotyping as determined by the disk diffusion method (Kirby-Bauer). PFGE and SDS-PAGE method were performed with isolated strains PFGE patterns obtained from twenty four pseudomonal strains were analysed. Typing of isolates were made according to DNA and protein profile. Of 24 P.aeruginosa isolates, 20 types were evaluated with antibiotyping, 13 type with SDS-PAGE and 20 type with PFGE methods. As a result, genotyping methods have more sensitivity because of reproducibility, discriminatory ability and allowing to typing at the base of genom properties.