Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi acil servisine başvuran geriatrik hastaların acil serviste kaldığı süre içindeki maliyeti ve bu maliyete etki eden faktörlerin araştırılması
This study is review for costs and factors that effets costs of geriatric patients, who admitted to Suleyman Demirel University Medical Faculty Hospital?s emergency service
- Tez No: 293328
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖNDER TOMRUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, İlk ve Acil Yardım, Geriatrics, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Geriatrik hastalar, acil servis, sağlık hizmeti maliyeti, Geriatric patients, emergency service, cost of health service
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Yaşlı popülasyondaki artış ve yaşlıların karşılaştığı sorunlar acil servislerin yaşlı hastalar tarafından artan oranlarda kullanılmasına neden olmaktadır. Bu çalışmanın amacı Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi, Araştırma ve Uygulama Hastanesi Acil Servisine başvuran geriatrik hasta grubunun acil serviste kaldığı süre içindeki maliyetini ve bu maliyete etki eden faktörleri incelemektir.Çalışmaya SDÜ Tıp Fakültesi Araştırma Uygulama Hastanesi Acil Servisi`ne başvuran 536 geriatrik hasta dâhil edildi. Hastalara ait dosyalar, bilgisayar kayıtları incelenerek; hastaların kimlik bilgileri, doğum tarihleri, protokol numaraları, hastaneye başvuru şekli, hastaneye başvuru şikayetleri, eşlik eden kronik hastalıkları, hastanın takibinde istenen konsültasyon sayısı ve konsültasyon istenen bölümler, ön tanılar ve tanıların uyumu, hastanede kalış süresi, hastaneden çıkış durumu, yattığı servis veya yoğun bakım ve hastayı takip eden asistanın eğitim yılı kaydedildi.Çalışmanın yapıldığı tarihlerde acil servise başvuruların %13,03'ü yaşlı hasta grubunda idi. Hastaların %40,3'ü erken geriatrik, %48,1'i orta geriatrik, %11,6'sı ileri geriatrik yaş grubunda olmak üzere 536 geriatrik hastanın ortalama maliyeti 137.51±98.60 TL idi. Maliyet ile konsültasyon sayısı, acil serviste kalış süresi, hastaneye yatış, altta yatan KOAH, KAH, KKY ve KBY varlığı arasında anlamlı ilişki vardı. Acil servise en sık gastrointestinal sistem, solunum sistemi ve nörolojik sistem bulgularıyla başvurulduğu; geriatrik hastaların %70'i için en az bir konsültasyon istendiği; %47,2'sinin hastaneye yatırıldığı ve en sık iç hastalıkları ve göğüs hastalıkları kliniklerine yatış yapıldığı tespit edildi. Acil servise başvuran geriatrik hastalar için istenen temel tetkikler incelendiğinde en sık kan tetkiklerinin kullanıldığı tespit edildi. Yaklaşık her 4 geriatrik hastadan birisine BT çekilmişti. Maliyeti oluşturan bileşenler sırasıyla; laboratuar tetkikleri, radyolojik işlemler, muayene ve girişimsel işlemler ile ilaçlardı.Geriatrik nüfusun oranının artış gösterdiği toplumlarda, bu hastaların acil servis kullanımının medikal ve ekonomik yönü daha önem kazanmaktadır. Kronik hastalıkların sıklığı, tıbbi teknolojinin yaygınlaşması ile tetkiklere daha kolay erişim, konsültasyonlar ve hastaneler arasındaki bölgesel farklılıklar acil servis kullanım oranını ve maliyeti etkileyebilir. Acil servislerde geriatrik hasta yoğunluğunu, hastaların izlem süresini ve maliyeti arttıran etkenler ile ilgili ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The increase in the population of old people and the problems encountered by old people are leading to an increased rate of use of emergency services by old people. The aim of this study is to examine the cost of geriatric patients group applying to Suleyman Demirel University (SDU) Medical Faculty Hospital Emergency Service (ES) during the term they stay at ES and factors that affect this cost.This study includes 536 geriatric patients who have applied to SDU Medical Faculty Hospital Emergency Service. Files, computer records of patients are examined; identification details, dates of birth, protocol numbers, form application to hospital, complaint for application to hospital concerning patients, accompanying chronical diseases, number of consultations required for follow-up of patient and sections for which consultation is required, pre-diagnosis and conformity of diagnosis, term of stay in hospital, status of exit from hospital, service or intense care visited and the year of education of assistant who follows up the patient have been recorded.13,03% of applications made to AS at dates the study was performed were in the group of old patients. Average cost of 536 geriatric patients, 40,3% of which in early geriatric, 48,1% in medium geriatric, 11,6% in advanced geriatric age group was 137.51±98.60 TL. There was a meaningful relation between cost and the number of consultations, term of stay in emergency service, hospitalisation, presence of chronic obstructive lung diseas, coronary artery disease, congestive heart failure and chronic kidney disease. It was determined that emergency service was applied most for gastro-intestinal system, breathing system and neurological system findings; at least one consultation was required for 70% of geriatric patients, 47,2% was hospitalised and bedding was made most frequently for internal diseases and thoracic diseases clinics. It was determined that when the basic examinations required for geriatric patients applying to emergency service are examined, blood examinations were used most. Approximately one in every 4 geriatric patients are CT screened. The constituents of cost are respectively laboratory examinations, radiological procedures, examination and initiative transactions.In societies where geriatric populations displayed an increase, the medical and economic dimension of emergency service utilisation of these patients gain further importance. Frequency of chronical diseases, easier access to examinations through spread of medical technology, regional differences between consultations and hospitals may influence the rate and cost of utilisation of emergency services. Further studies are required concerning intensity of geriatric patients in emergency services, the term for monitoring patients and factors that increase the cost.