Sınıf öğretmenlerinde yaşam kalitesi ve etkileyen bazı faktörler
The life quality of primary school teachers and some factors effecting it
- Tez No: 293390
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURAN GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, sınıf öğretmeni, okul sağlığı, iş sağlığı, hemşirelik, the quality of life, class teacher, the condition of school, the condition of labour, nursery
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu araştırma, sınıf öğretmenlerinin yaşam kalitesi ve etkileyen bazı faktörleri belirlemek amacıyla kesitsel tipte yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Sivas il merkezindeki yirmi ilköğretim okulunda görev yapan sınıf öğretmenlerin tamamı (295 kişi) örnekleme alınmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ve SF-36 Yaşam Kalitesi ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama araçları öğretmenlere gerekli açıklamalar yapılıp, formları öğretmenlerin kendi kendilerine doldurmaları sağlanmıştır. Formların doldurma işlemi bittikten sonra araştırmacı tarafından toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde, t testi, varyans analizi ve tukey testi kullanıldı.Bulgular öğretmenlerin %30.9'u 30-34 yaş grubunda, %77.7'si evli, %92.8 i çekirdek aile yapısında, %30.9'nun meslekteki çalışma süresinin 6-10 yıl arasında, %26.1'inin sigara, %6.9'unun alkol kullandığı, % 66.3'ünün spor, %76.3'ünün egzersiz yapmadığı belirlenmiştir. Toplam yaşam kalitesi puan ortalaması 73,59± 15,86 olarak belirlendi.Sonuç, Sınıf öğretmenlerinin yaşla beraber yaşam kalitelerinin de azaldığı, bekar öğretmenlerin yaşam kalitesinin evli öğretmenlerden daha yüksek olduğu belirlendi. Öğretmenlerin meslekteki toplam çalışma süreleri artıkça yaşam kaliteleri de azalmaktadır. Kronik hastalığı olan öğretmenlerin yaşam kalitesinin kronik hastalığı olmayan öğretmenlerin yaşam kalitesinden daha düşük olduğu belirlendi. Spor dalı ile uğraşan ve egzersiz yapan öğretmelerin yaşam kalitesinin daha yüksek olduğu belirlendi. Öğretmenlerde sigara içme durumunun yaşam kalitesini etkilemediği belirlendi.
Özet (Çeviri)
This thesis has been made as a sectional type in order to determine the life quality of primary school teachers and some factors effecting it. In the universe of the thesis all the primary school teachers (295) who works in twenty primary schools in the city centre of Sivas have taken into sampling. Personal information form and SF-36 Life Quality Scales which were prepared by the researcher have been used as data gathering instrument. Filling up the forms have been finished by explaining the necessary things to the teachers. Applying the scale took 8-10 minutes. In the evaluation of data t test , variance analyze , and tukey test have been used.The findings shows us % 30.9 of the teachers are 30-34 age group, % 77.7 are married, % 92.8 are in nuclear family, % 30.9 are in 6-10 years of working period in their career, % 26.1 smoke and % 6.9 drink alcohol , % 66.3 don?t make sport, % 76.3 don?t do exercise and % 76.3 of them are valuating their spare times passively. The total point average of the quality of life has been determined as 73, 59+- 15,86Result: It is stated that the quality of life of the class teachers has been decreasing besides the age factor and the quality of life of single teachers is higher than the married ones. While the total working hours of teachers in professions are increasing, the quality of their life is decreasing. It is stated that the quality of life of the teachers that have chronic illness is lower than the quality of life of the teachers that don?t have any chronic illness. It is stated that the quality of life of the teachers that do the sports and exercises is higher. According to these results it is stated that the quality of life of the teachers is higher than the other workers.