Koroner arter hastalığı ciiddiyeti ve yaygınlığı ile karotis arter intima-media kalınlığı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi.
The relationship between the extend of caronary artery disease, and the carotid intima-media thickness.
- Tez No: 293495
- Danışmanlar: PROF. DR. KAMİL TURAN BERKİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Karotis arter/ultrasonografi, koroner ateroskleroz, tunika intima, tunika media, ultrasonografi/yöntem, Carotis artery/ultrasonography, coronary atherosclerosis, tunica intima, tunica media, ultrasonography/methot
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Çalışmamız da arteryel sistemdeki erken dönem aterosklerotik değişikliklerin bir göstergesi olan karotis intima-media kalınlığı (KİMK) ile koroner arter hastalığı (KAH) varlığı ve yaygınlığı arasındaki ilişki araştırıldı.Materyal ve Metod: Kurumumuzda elektif şartlarda koroner anjiografisi yapılan ve KAH (herhangi bir koroner arterde %25 ve üzeri darlık) tesbit edilen 50 hasta (grup-A) çalışma grubu olarak alındı ( 44 erkek, 63,5±9,2 yaş ). Koroner anjiografide KAH bulunmayan 50 hasta (grup-B) ise kontrol grubu oluşturuldu ( 21 erkek, 58,5±11,5 yaş ). B-mod ultrasonografi görüntülerinden bilgisayar destekli ortamda her iki ana karotis arter uzak duvar için KİMK ölçümleri yapıldı. Ölçülen ortalama KİMK değerleri, KAH varlığına ve yaygınlığına göre belirlenen gruplar arasında karşılaştırıldı ve KİMK'nin anjiografik KAH varlığını öngörmedeki değeri belirlendi.Bulgular: Çalışma (grup-A) ve kontrol (grup-B) grupları arasında demografik özellikler ve risk faktörleri açısından erkek cinsiyet ( p:0,00 ), DM ( p:0.03 ), hiperlipidemi ( p:0,00 ), sigara ( p:0,02 ), PAH ( p:0,04 ) ve sol ventrikül EF değeri ( p:0.04 ) parametreleri dışında anlamlı fark bulunmadı. Çalışma ve kontrol grubu arasında karotis arterde plak ve kalsifikasyon varlığı çalışma grubunda daha fazla gözlenmesine rağmen, bu fark istatistiksel olarak anlamlı çıkmadı ( p:0,80 ). Çalışma ve kontrol grubu arasında ortalama KİMK açısından ise istatistiksel olarak anlamlı fark izlendi ( p:0,00 ). Hem sağ ve hem sol karotis arterler için ayrı ayrı ölçülen ortalama değerler, hem de her iki karotis artere ait değerlerin ortalamaları grup-A'da anlamlı derecede daha yüksek idi (p 0.00). Grup-A KAH yaygınlığına göre üç alt gruba ayrıldığında, tek damar hastalığı olanlarda ortalama KİMK değerleri sağ 1,216±0,29 mm, sol 1,250±0,33 mm, çok damar hatalığı olanlarda sağ 1,290±0,55 mm, sol 1,281±0,39 mm bulundu (p 0.00). ROC analizine göre, kestirim değeri olarak ortalama sağ KİMK için 0,95 mm alındığında, bu yöntemin anjiyografik KAH tanısı için duyarlılık ve özgüllüğü sırasıyla %84 ve %82 duyarlılıkla belirleyebildiği görüldü ( eğri altındaki ROC alanı=0,830, %95 güven aralığı:0,752-0,908 ). Yine kestirim değeri olarak ortalama sol KİMK için 0,95 mm alındığında, bu yöntemin anjiyografik KAH tanısı için duyarlılık ve özgüllüğü sırasıyla %82 ve %81 duyarlılıkla belirleyebildiği görüldü ( eğri altındaki ROC alanı=0,797, %95 güven aralığı:0,710-0,884 ).Sonuç: B-mod ultrasonografi ile KİMK ölçümü, aterosklerotik kardiyovasküler hastalıkları erken dönemde belirlemek ve ateroskleroz açısından risk sınıflaması için kullanılabilecek, kolay uygulanabilen, ucuz, noninvaziv bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
Study aim: The relation between the carotis intima thickness which is the sign of the early stage of atherosclerotic changes in arterial system with existence and prevalence of the coronary arter disease was searched in our study.Material and Method: 50 patiets ( group-A) who get coronary angiography at affinity stuation in our institution and determined as coronary artery desease (in any coronary artery %25 or more narrowness ) was choosen as study group (44 male. 63,5±11,5 age). For the bilateral main carotis artery distant wall CIMT measurements were maden by B-mod ultrasounography images in computere supported stuation. Measured mean CIMT values were compared with groups determind according to CAD existence and prevalence . And the importance of CIMT in prediction to existence of angiographic CAD was determined.Findings: There was no differences between study (group-A) and control (group-B) groups in terms of demographic characteristics and risc factors except the male sex(p:0,00),DM(p:0.03), hyperlipidemia(p:0,00), cigarette( p:0,02), peripheric arterial diseases(p:0,04), and left ventricular EF value (p:0,04). Although, the existence of the plaque and calsification in the carotis artery was observed more at study group, this difference was not found as significant (p:0.80). However, in terms of the mean CIMT, the difference between study and control goups was found as istatistically meaningful ( p:0.00). Mean values measured for both left and right carotis artery independently and the mean average of the measurement belong to both carotis artery were found more meaningful at group-A (p:0,00). When Gorup-A is divided three subgroups according to CAD prevalence, mean CIMT velues were found 1,216±0,29mm at rigth, 1,250±0,33 mm at left in whose have single vascular disease and found 1,290±0,55 mm at rigth, 1,281±0,39 mm at left in whose have multiple vascular disease(p:0,00). According to ROC analyze, if 0,95 mm is taken as estimate value for avarage rigth CIMT, the sensitivity and spesifisity for angiographic CAD diagnosis of this methot was found that can determine by order of %84 and %82 sensitivity (ROC area under the curve: 0,830, %95 safety interval: 0,752-0,908). If 0,95 mm is taken as estimate value for the avarage left CIMT, sensitivity and spesifisity for angiographic CAD diagnosis of this methot was found that can determine by order of %82 and %81 sensitivity (ROC area under the curve: 0,797, %95 safety interval: 0,710-0,884).Result: CIMT measurement with B-mod ultrasonography is a chip, noninvaziv and easily applicable methot for determine atherosclerotic cardiovascular disease at early stage and risk clasification in terms of the atherosclerosis.