Lösemi dışı kanserli çocuklarda ateşli nötropeni ataklarında ciddi infeksiyon riskinin belirlenmesinde klinik ve inflamatuvar parametrelerin önemi
Children with cancer (leukemia excluded) were evaluated for the risk of complication of severe infection, success of the therapy and the relation between clinical and inflammatory parameters.
- Tez No: 293500
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA ÇORAPCIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Oncology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: ateşli nötropeni, çocuk, kanser, inflamatuvar sitokinler, proinflamatuvar sitokinler, C-reaktif protein
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
GİRİŞ VE AMAÇKanserli çocuklarda ateşli nötropeni ataklarında ciddi bakteri infeksiyonu komplikasyonu riskinin belirlenmesi, düşük riskli hastaların yatış ve tedavi maliyetlerini en aza indirmeyi sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, lösemi dışı kanserli çocuklarda ateşli nötropeni ataklarında ciddi infeksiyon komplikasyonu riski ve tedavi başarısı ile klinik ve inflamatuvar parametrelerin arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır.YÖNTEMÇalışma Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nda prospektif nitelikte yürütülmüştür. 1 Ocak 2009- 31 Nisan 2010 tarihleri arasında Çocuk Onkoloji Bilim Dalı'nda ateşli nötropeni ölçütlerini tamamlayan lösemi dışı kanserli çocuklarda, başvuru anında klinik ve laboratuvar parametrelerin yanı sıra interlökin-6, interlökin-8, solubl tümör nekroz faktör reseptör II, solubl interlökin 2 reseptör, prokalsitonin düzeyleri immunoenzimatik, C-reaktif protein ise nefelometrik yöntem ile ölçüldü. Ampirik tedavide başlanan piperasilin/tazobaktam monoterapisinin başarısı; modifikasyon varlığı, nötropeni, ateş, hastanede yatış, antibiyotik tedavi süreleri açısından değerlendirildi. İnflamatuvar sitokin düzeylerinin tedavi yanıt parametreleri üzerine etkisi araştırıldı. Verilerin istatistiksel analizi, SPSS-13.0 programında yapıldı.BULGULARÇalışma kapsamında değerlendirilen, yaş ortalaması 7,96±5,51 yıl (3 ay-17 yıl) olan 31 kanserli çocuktaki 50 ateşli nötropeni atağının %30'u lenfoproliferatif tümörlü hastalarda görüldü. Atakların %48'inde MNS ?100/mm³ saptandı. Klinik infeksiyon odağı 30 atakta tanımlandı ve en sık tutulan bölge gastrointestinal sistemdi. Atakların %12'sinde infeksiyon etkeni mikrobiyolojik olarak gösterildi. Çalışma grubunda piperasilin/tazobaktam monoterapisi ile sağlanan modifikasyonsuz başarı %58 bulundu. Tüm grupta ortalama ateş kontrol, antibiyotik kullanım, yatış süreleri sırasıyla, [3,2±2,8 (1-16)], [10,5±3,5 (5-24)], [8,5±5,4 (1-26)] gündü ve tedavi modifikasyonu yapılanlarda [4,6±3,9 (2-16) gün], [10±4,47 (9-24) gün], [10±6,70 (4-26) gün] bu klinik parametreler belirgin olarak uzundu. İnflamatuvar sitokinlerden başvurudaki interlökin-6, interlökin-8, solubl tümör nekroz faktör reseptör II düzeylerinin, ateşi ?3 gün olan hastalarda yüksek olduğu ve çok değişkenli analizlerde bu sitokinlerin ateş kontrol süresi üzerinde belirleyici rol oynadığı saptandı. Diğer sitokinler ile ciddi bakteriyel komplikasyon riski ve tedavi başarısını gösteren parametreler arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı.SONUÇBaşvuruda yüksek interlökin-6, interlökin-8, ve solubl tümör nekroz faktör reseptör II düzeyleri olan ateşli nötropenik kanserli çocuklarda, ateşin kontrol süresinin uzun olduğu saptanmıştır. Bu durum, özellikle mikrobiyolojik kanıtlı infeksiyon oranı düşük merkezlerde, mikrobiyolojik tanı yöntemleri için örneklerin ideal olarak sağlanamadığı kuşkusu varlığında inflamatuvar belirteçlerin klinik değerliliğini artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Introduction and aimThe determination of the risk of complication of the severe bacterial infection in children with cancer is important to diminish the cost of the hospitalization and therapy. In this study, during nuetropenic fever attacks, children with cancer (leukemia excluded) were evaluated for the risk of complication of severe infection, success of the therapy and the relation between clinical and inflammatory parameters.MethodThis prospective study was conducted in Kocaeli University School of Medicine, Department of Pediatrics. Children who fullfiled the criteria of neutropenic fever with cancer were enrolled for the study between January 2009 and April 2010 in Pediatric Oncology Unit. During the admission, together with clinic and laboratory parameters; interleukin-6, interleukin-8, soluble tumor nekrosis factor reseptor II, soluble interleukin 2 reseptor ve procalsitonin levels were detected with immoenzymatic assay, C reactive protein was detected with nefelometric assay. Empric therapy were began as piperacillin/tazobactam and success, modification, neutropenia interval of hospitalization, interval of antibiotherapy were evaluated. Also the relation between the inflammatory cytokine levels and therapy response parameters were evaluated. The results were analyzed by using SPSS-13.0 for windows.ResultsThe study population included 31 children with cancer with mean age of 7.96±5.51 years (3 months-17 years). In this group 30% of the patients were lymphoproliferative tumors and totally 50 neutropenic attacks were studied. In 48% of the attacks absolute neutrophile count ?100/ mm³, the focus of infection was diagnosed in 30 attacks and the most frequent site of the infection was gastrointestinal tract. In the 12% of the attacks infectious agent were shown microbiologically. In the study group with piperacillin/tazobactam monotherapy, the success rate without modification was 58%. In the overall group, mean duration of fever, antibiotherapy, hospitalization were [3.2±2.8 (1-16)], [10.5±3.5 (5-24)], [8.5±5.4 (1-26)] days, respectively; in the group therapy modified [4,6±3,9 (2-16)], [10±4,47 (9-24)], [10±6,70 (4-26) days] these parameters were significantly longer. Inflammatory cytokines levels during admission (interleukin-6, interleukin-8, soluble tumor nekrosis factor reseptor II) were higher in the patients with fever ?3 days and in multiple regression analyzis, it has been shown that they have a determinative role on fever control time. Other cytokines did not show any significant relationship with risk of complication of severe bacterial infection and success of therapy.In conclusion; at the admission for febrile neutropenia in children with cancer, high interleukin-6, interleukin-8, soluble tumor nekrosis factor reseptor II levels predicts that the control of fever could be longer. Especially, in the center with the low microbiological confirmation of the infection rate, or microbiologic sampling colud not ideally obtained, these inflammatory cytokines are going to be clinically valuable.Key words; febrile neutropenia, children, cancer, inflamatory/ proinflamatuar cytokines, C reaktive protein