Sağlıklı gönüllülerde oral uygulanan levosetirizin ve desloratadinin standart ve yüksek dozlarda histamine bağlı ortaya çıkan deri reaksiyonları üzerindeki etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of effects of standart and high dosages of oral desloratadine and levocetirizine on histamine-induced wheal and flare reactions in healty volunteers
- Tez No: 293507
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK BAYRAMGÜRLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Desloratadin, levosetirizin, histamin prick testi, kızarıklık yanıtı, kabarıklık yanıtı, Desloratadine, levocetirizine, histamine prick test, wheal response, flare response
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Sağlıklı gönüllülerde antihistaminiklerin histamin ile oluşturulan kızarıklık-kabarıklık yanıtlarını baskılama özelliklerinin değerlendirilmesi, H1 reseptör antagonistlerinin farmakolojik özelliklerinin ortaya konması ve karşılaştırılmasında basit ve güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmektedir.Loratadinin aktif metaboliti olan desloratadin ve setirizinin aktif enantiomeri olan levosetirizin son zamanlarda sıkça kullanılan yeni kuşak antihistaminiklerdir. Her iki antihistaminik de histaminin rol oynadığı hastalıkların tedavisinde hem standart dozları olan 5 mg/gün dozlarında, hem de bulguların bu dozda kontrol altına alınmaması durumunda daha yüksek dozlarda kullanılmaktadırlar. Bu çalışmada, 80 sağlıklı gönüllü üzerinde, desloratadin ve levosetirizinin oral tek doz olarak verilen 5 mg ve 10 mg dozlarındaki etkinlikleri histamin ile oluşturulan kızarıklık- kabarıklık yanıtları üzerindeki etkileri ile karşılaştırıldı.Kızarıklık-kabarıklık yanıtları prick test yöntemiyle %1'lik histamin solüsyonu kullanılarak oluşturuldu. Ölçümler antihistaminiklerin tek doz olarak verilişinden önce (baz değeri), 30, 60, 240 dakika ve 24 saat sonra gerçekleştirildi. Her histamin uygulamasından 10 dakika sonra oluşan eritem ve ödem yanıtlarının her biri için en uzun çap ve ona dik olan çap mm cinsinden ölçüldü. Bu iki değerin aritmetik ortalamaları hesaplanarak kızarıklık-kabarıklık yanıtları tespit edildi. Sonuçların baz değerleri ile karşılaştırılmasıyla ?% baskılanma oranları? bulundu ve sonuçlar birbiriyle karşılaştırıldı.Çalışmanın sonunda; levosetirizin 5 mg ve 10 mg alan gruplarda desloratadin 5 mg ve 10 mg alan gruplara göre 30. dakikada elde edilen kızarıklık yanıtlarındaki değişiklikler dışında, kızarıklık ve kabarıklık yanıtlarında daha fazla baskılanma saptandı. Desloratadin 5 mg ve 10 mg alan gruplar kendi aralarında kızarıklık yanıtlarını baskılama açısından karşılaştırıldığında; desloratadin 10 mg'ın tüm zaman dilimlerinde kızarıklık yanıtlarını desloratadin 5 mg'dan anlamlı olarak daha fazla baskıladığı, kabarıklık değerlerini baskılama açısından ise iki doz arasında anlamlı fark olmadığı saptandı. Levosetirizin 5 mg ve 10 mg alan gruplar karşılaştırıldığında ise; sadece 24. saatte levosetirizin 10 mg'ın kızarıklık ve kabarıklık yanıtlarını levosetirizin 5 mg'dan anlamlı olarak daha fazla baskıladığı görüldü.
Özet (Çeviri)
It is accepted that the studies evaluating histamine-induced wheal and flare reactions in the skin of healthy human volunteers represent a simple and reliable method for the demonstration and comparison of pharmacological features of H1 receptor antagonists.Nowadays, desloratadine, active metabolite of loratadine and levocetirizine, the active enantiomer of cetirizine, are widely used new generation antihistamines. They are used both in standard dosages which are 5 mg/day and in higher dosages if the symptoms can not be taken under control in the treatment of diseases in which histamine has a role. In this study, the efficacy of single oral dosages of 5 mg and 10 mg desloratadine and levocetirizine given to 80 healthy volunteers were compared by using histamine-induced wheal and flare reactions.The wheal and flare responses were produced by prick test with 1% histamine solution. The measurements were performed before the ingestion of antihistamines (baseline) and afterwards at 30, 60, 240 minutes and 24 hours after a single dosage of antihistamines. Wheal and flare areas were traced at 10 minutes after each histamine application by measuring the largest diameter and its perpendicular diameter. The wheal and flare responses were determined by calculating the mean of these two values. Afterward, the values obtained for each dosage of antihistamines were compared with the baseline and ?% suppression ratio? was obtained.At the end of the study; it was found that, except the flare reactions calculated at 30th minutes, levocetirizine 5 mg and 10 mg suppressed histamine-induced wheal and flare reactions more than desloratadine 5 mg and 10 mg. When the groups which took desloratadine 5 mg and 10 mg were compared to each other, it was found that desloratadine 10 mg suppressed histamine-induced flare reactions significantly more than desloratadine 5 mg at all periods of time whereas in terms of wheal reactions it was established that there was no significant difference between these two groups. When the groups that took levocetirizine 5 mg and 10 mg were compared, it was seen that levocetirizine 10 mg supressed histamine-induced wheal and flare reactions significantly more than levocetirizine 5 mg only at 24th hour.