Voleybolcularda yoğun pliometrik antrenmanların biyomotoriközellikler üzerine etkisinin araştırılması
Being researched of effects on heavy plyometrical tranings' biomotorical features for volleyball players
- Tez No: 293521
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Plyometric, Biomotoric Features, Volleyball
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
Voleybolcularda yoğun pliometrik antrenmanların biyomotorik özelliklerüzerine etkisinin araştırılması.Bu çalışmanın amacı voleybolcularda dikey sıçramaya yönelik olarak yapılanyoğun pliometrik antrenmanların biyomotorik özellikler üzerine etkileriniaraştırılmasıdır.Araştırmaya katılan 24 erkek sporcudan 12 si Türkiye Erkekler VoleybolBirinci Liginde yer alan MEF (Modern Eğitim Fen) Okulları Spor Kulübü, diğer 12erkek voleybolcu ise Galatasaray Spor Kulübü oyuncularından seçildi. Antrenman vekontrol grubu olmak üzere iki grup oluşturuldu. Antrenman grubunun ortalama yaş28.2±4.4 yıl, spor yaşı 16.0±3.7 yıl, vücut ağırlığı 89.7±10.1 kg ve boyları da195.9±6.5 cm.dir. Kontrol grubu ortalama yaş 27.6±4.0 yıl, spor yaşı 15.2±3.4 yıl,boy 192.8±3.9 cm ve vücut ağırlığı ortalaması 78.4±6.1 kg dır. Araştırma 8 haftaboyunca genel voleybol antrenmanının yanı sıra periyotlanmış pliometrik antrenmanprotokolü olarak düzenlendi. İstatistiki analizler de SPSS 13 paket programı kullanıldı. Elde edilen verilerigrup içi ve gruplar arası ön-test son-test değerlerini karşılaştırmak için bağımlı(Paired Sample) ve bağımsız Örneklem (Independent Sample) t-testleri kullanıldı.Anahtar sözcük: Pliometrik , biyomotor özellik , voleybol
Özet (Çeviri)
Being researched of effects on heavy plyometrical tranings? biomotoricalfeatures for volleyball players.The aim of this study to be searched that effects of heavy plyometric trainingsthat be done intenden for vertical skipping for volleyball players.12 of 24 male sporters attended to the researching from ModernEducation Science (MEF) Schools Sports club taking part Turkey Man VolleyballFirst League, another 12 man volleyball players from Galatasaray Sports Club arechoosed. Two groups are put together that are training group and control group.Average age of the training group is 28.2±4.4 years,sport age is 16.0±3.7 years, bodyweight is 89.7±10.1 kg and also height is 195.9±6.5 cm. Average age of the controlgroup is 27.6±4.0 years, sport age is 15.2±3.4 years, height is 192.8±3.9 cm. andalso average body weight is 78.4±6.1 kg. The researching was holded as periodizedplyometrical training protocol alongside general volleyball training during the 8weeks.It is used toSPSS 13 package programme in statistical analysis To compare theprocured datas, in-group and intergroup pretest-posttest values, Paired Sample andIndepented Sanple t-tests are used.